Společný „evropský“ nákup pandemických vakcín přinese úspory

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

20. června 2014 byla v rámci jednání Rady ministrů zdravotnictví členských zemí EU podepsána dohoda o společném zadávacím řízení na lékařská protiopatření, tedy zdravotnické prostředky a léčivé přípravky. Půjde zejména o nákup vakcín.




„Přistoupení k dohodě je pro Českou republiku výhodné, díky ní budeme nakupovat vakcíny výrazně levněji. Zároveň nám v případě vypuknutí pandemie nebude hrozit jejich nedostatek,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ke smlouvě, která je vůbec první svého druhu a umožňuje členským státům rychle, efektivně a úsporně reagovat na ohrožení zdraví jejich občanů. Za Českou republiku ji v zastoupení ministra podepsal jeho náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Větší solidarita mezi zeměmi EU

Vzniku dohody se Evropská komise věnuje již od roku 2010. Prvotním impulzem přitom bylo vyhodnocení chřipkové pandemie z let 2009/2010, kdy byla za slabé místo boje s pandemií v EU označena efektivnost a hospodárnost zacházení s pandemickou vakcínou. Hodnocení postupu při pandemii také poukázalo na nutnost větší solidarity mezi členskými státy EU. Původní záměr společného nákupu pandemických vakcín byl proto později rozšířen na společné pořizování veškerých lékařských protiopatření. Dle informací MZ se Česká republika rozhodla o přistoupení k dohodě na úrovni ministerstva zdravotnictví v září 2013.
Členské státy k dohodě přistupují dobrovolně. Jak potvrdila mluvčí MZ ČR Štěpánka Čechová, podpisem dokumentu nevznikají České republice předem žádné finanční závazky. „Dohoda jen do budoucna zajišťuje možnost uzavírat rámcové smlouvy na společné zadání konkrétní zakázky, o které bude muset vždy rozhodnout vláda,“ vysvětlila mluvčí s tím, že materiál vstoupí v platnost poté, co jej ratifikuje třetina signatářských členských států, respektive poté, co členské státy v souladu s domácí legislativou dohodu schválí bez ratifikačního procesu. Teprve poté se bude moci uskutečnit první společný nákup.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?