Spolupráce ICRC s americkou Mayo Clinic se hroutí

28. 3. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen 90 dní dělí brněnské mezinárodní výzkumné centrum ICRC a potažmo i Českou republiku od mezinárodní ostudy. Prestižní americká výzkumná instituce Mayo Clinic totiž kvůli neuhrazeným 40 milionům korun za školení českých vědců hrozí ICRC ukončením spolupráce, pokud do 3 měsíců svůj dluh nevyrovná.


Celkově špatný ekonomický stav českého zdravotnictví se odrazil i na finanční situaci Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA), pod kterou spadá i Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC). Problémy vyústily v alarmující situaci, kterou jako první popsal týdeník Ekonom.

Špičkovému brněnskému vědeckému pracovišti poskytuje od samého počátku jeho existence know-how přední americké výzkumné pracoviště Mayo Clinic – to ovšem nyní zvažuje ukončení spolupráce s brněnským centrem.

ICRC, do jehož vybudování stát investoval přibližně 4,5 miliardy korun, totiž loni totiž neuhradilo americkému partnerovi 40 milionů. Miliardovou investici, tak může významně znehodnotit relativně drobný dluh, jenž údajně vznikl z neuhrazené částky za vyškolení českých lékařů v zámoří.

Němeček slibuje pomoc

Informaci týdeníku potvrdil člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Vladimír Mařík. „Před několika dny jsem dostal z Mayo kliniky kopii dopisu, kde tahle prestižní instituce uvádí, že vypoví centru ICRC smlouvu, pokud se vzájemná spolupráce nezlepší a centrum nezaplatí chybějící peníze,“ prozradil Mařík.

Podle mluvčí FNUSA Šárky Urbánkové je problém řešen i ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví a školství. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) by prý společný projekt i spolupráci ICRC s americkou Mayo Clinic rád udržel a ministerstvo je proto připraveno část dlužné částky uhradit.

Příslib ministerstva má však svoje „ale“. „Finanční pomoc jsem striktně podmínil požadavkem na vedení fakultní nemocnice, aby vysvětlilo, nač konkrétně bylo dlužných 40 milionů korun použito. Dokud nemocnice nedoloží, na co byly peníze daňových poplatníků vynaloženy, nemohou čekat žádné peníze. Současně je nezbytné předimenzovaný projekt budovy ICRC optimalizovat a vrátit do reality, trvám také na zásadních změnách v řízení tohoto projektu, s nímž jsem zásadně nespokojen,“ konstatoval Němeček, čímž předznamenal i změnu ve vedení FNUSA.

Dosavadní šéf svatoanenské fakultní nemocnice Josef Čekal k 27. březnu rezignoval. Řízením FNUSA byl ministrem zdravotnictví prozatím pověřen statutární zástupce Josefa Dočkala, jímž je lékařský ředitel a primář Anesteziologicko resuscitační kliniky FNUSA Martin Pavlík.

Ztráta prestiže

Podle Vladimíra Maříka je peníze třeba, aby centrum peníze rychle zaplatilo a spolupráce nebyla narušena.

„ICRC by také mělo projevit zájem, že chce ve spolupráci pokračovat. Vše je potřeba vyřešit tak, aby se nepoškodily vztahy s Mayo Clinic. Je nutné si uvědomit, že to není žádná okresní nemocnice, ale naprostá špička v oblasti vědy a číslo jedna ve Spojených státech amerických,“ zdůraznil Mařík s tím, že ukončení této spolupráce by nemělo negativní dopady pouze pro FNUSA-ICRC a společné vědecké projekty, ale i pro Českou republiku a celou českou vědu.

„Mayo je klinika s obrovským vlivem. Pokud někomu řekne, že je Česko nespolehlivé, ztratíme tím kredit jako celá země,“ dodal Mařík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?