Spolupráce nemocnic skřípe

10. 1. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Boskovická nemocnice vnímá oddělení jednodenní chirurgie v Blansku jako konkurenta. Přesto, že mají spolupracovat.


Jeden okres, dvě největší města a dvě spádové nemocnice. Blansko a Boskovice. Spolupracují, nebo si konkurují? Na tom se obě strany nemohou shodnout. Z blanenské nemocnice zní, že jsou jejich vztahy v pořádku, Boskovičtí už o tom úplně přesvědčeni nejsou.

Podle jednatele boskovické nemocnice Rostislava Vernera totiž příliš neplatí domluva, že si nemocnice navzájem nebudou konkurovat. „Po tom, co loni v Blansku spustili jednodenní chirurgii, došlo k jevu, který bych nazval jako zázračné uzdravení lidí z Blanenska. Tak moc poklesl počet zákroků, které jsme v naší nemocnici dělali v rámci jednodenní chirurgie,“ vysvětlil Verner.

Nefunguje proto podle něj ani memorandum o vzájemné spolupráci, které podepsaly obě nemocnice a Všeobecná zdravotní pojišťovna. V něm se nemocnice domlouvaly, že pacienty na zákroky, na které nebudou v Blansku stačit, budou posílat především do nemocnice v Boskovicích. To se ale podle Vernera neděje.

„Dokonce k nám chodí sami pacienti, že je z Blanska posílají do Brna,“ postěžoval si jednatel.

Ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková se ovšem brání. „Není to tak, že bychom neplnili memorandum. Ale přehnaná spolupráce tam opravdu není, protože máme podepsanou smlouvu i s pracovištěm na vyšší úrovni, Vojenskou nemocnicí v Brně. A i když pacientům Boskovice doporučíme, stejně si nakonec vybírají sami. Hledají si na internetu reference a podobně,“ uvedla Danihelková.

Podle jejích slov loni v novém pavilonu jednodenní chirurgie za padesát miliónů udělali více než sedm set zákroků. Údajně právě proto se ředitelce podařilo pro blanenskou nemocnici uzavřít se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou smlouvu na úhrady jednodenní chirurgie na tento rok. Zákroky budou nově placeny zvlášť. To je rozdíl proti loňskému roku, kdy Všeobecná zdravotní pojišťovna sice kývla na placení blanenské jednodenní chirurgie, ale jen v souhrnném paušálu.

Verner však tvrdí, že Blansko jednodenní chirurgii vůbec nepotřebuje, protože boskovická nemocnice provádí drobné laparoskopické zákroky běžně. „Jednodenní chirurgie také většinou vzniká na odděleních, které mají historii. To je i případ chirurgie v Boskovicích. Pacienti nemusí na drobné operace jezdit jinam. Navíc máme uzavřené potřebné smlouvy s pojišťovnami, proto není nutné, aby v regionu Všeobecná zdravotní pojišťovna platila další nemocnici,“ upozornil Verner.

Starosta Blanska Lubomír Toufar nepochybuje, že zřízení jednodenní chirurgie v Blansku je trnem v oku Boskovickým. Stejně jako jeho boskovický protějšek Jaroslav Dohnálek si ale nemyslí, že je to důvod k bojům nebo nevraživosti mezi nemocnicemi.

Situaci uklidňuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Pojišťovna obecně upřednostňuje tento druh zdravotní péče. A díky úhradám za jednotlivé zákroky nemá smysl mluvit o žádném přerozdělování peněz mezi jednotlivé nemocnice,“ ubezpečil mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?