Spor mezi VZP a protonovým centrem o smlouvu graduje

18. 3. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouholetý spor o smlouvu mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem graduje. Centrum napadlo VZP, že proklamace o zajištění léčby v Mnichově nic neznamená, protože mnichovské pracoviště je zastaralé a není schopno léčit všechny diagnózy u dětí.


Mnichovské centrum na svém webu uvádí, že funguje od roku 2009, v plném provozu je od roku 2012. Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK řekl, že do Mnichova VZP poslala dosud 22 pacientů včetně dětí.

„Důkazem (nedostatečnosti Mnichova) je situace dalších dvou pojištěnců VZP, kteří mohou podstoupit léčbu pouze v protonovém centru v Praze. Ve stejné situaci jako malá školačka, kterou se včera snažila VZP neeticky využít ke kampani proti pražskému centru, je dnes další malý pojištěnec,“ sdělila ČTK ředitelka strategie pražského centra Iva Taťounová. „Chápeme, že protonové centrum v Praze má problém se splácením miliardových úvěrů, nemělo by ho řešit na úkor pacientů,“ reagoval Tichý.

Taťounová uvedla, že dnes centrum zaslalo žádost VZP o schválení léčby druhého dětského pacienta, a to za cenu pro nesmluvní partnery, tedy 1,8 milionu korun. VZP se podle Taťounové chová nehospodárně, když neuzavře smlouvu s pražským centrem, což by jí zajistilo třetinovou cenu. „Pokud by VZP měla uzavřenou smlouvu jako ostatní zdravotní pojišťovny, ušetřila by na léčbě pouze těchto dvou případů minimálně 800.000 korun,“ uvedla Taťounová.

Tichý řekl, že pokud má centrum dojem, že VZP plýtvá penězi za péči, již samo poskytuje, je řešení snadné. „Ať přestane účtovat za jedno ozáření dospělého 39.000 korun a za ozáření dítěte 55.000 korun, a vrátí se k částce, kterou všem účtovalo do loňského září, to je 26.000 korun,“ uvedl. VZP podle něj v letech 2013 a 2014 schválila léčbu protony pro 63 svých klientů, z nich 41 v pražském centru a 22 v Mnichově.

S protonovým centrem mají smlouvu Vojenská zdravotní pojišťovna, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Oborová zdravotní pojišťovna. Ostatní ostatní zaměstnanecké pojišťovny o ní vyjednávají.

VZP smlouvu nemá a odmítla přistoupit na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí, již v roce 2006 podepsal tehdejší nucený správce VZP. Dokument soukromému centru vybudovanému v areálu Nemocnice Bulovka za 3,5 miliardy korun zaručoval po dobu 15 let každý rok 1600 pacientů za miliardu korun.

Ročně přitom na ozařování v ČR plynou asi dvě miliardy korun. Spor o platnost dokumentu centrum prohrálo, poté začalo ceny pro VZP zvyšovat. Správní rada VZP schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, což centrum odmítlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?