Správní rada Metal-Aliance schválila záměr fúze s ČPZP

15. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance (ZPMA) schválila záměr sloučení s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou (ČPZP). ČTK to řekl ředitel Metal-Aliance Vladimír Kothera s tím, že nyní se začnou chystat podklady pro žádost o sloučení.


Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) se spojení obou pojišťoven nelíbí. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že zástupci státu ve správní radě dnes sloučení nepodpořili.

„Správní rada se rozhodnutím zástupců pojištěnců a zástupců zaměstnavatelů rozhodla reagovat na situaci vyvolávanou okolo Metal-Aliance tak, že schválila záměr sloučení s ČPZP,“ uvádí se v usnesení rady, jež má ČTK k dispozici.

Pojišťovna chce podle usnesení reagovat fúzí na aktuální vývoj v ekonomice a legislativě s předstihem, aby prý do budoucna byl zajištěn standard kvality a dostupnosti zdravotní péče pro pojištěnce a současně byla posílena vyjednávací pozice zdravotní pojišťovny na trhu.

Podle Hegera by pro konkurenční prostředí bylo lepší, aby Metal-Aliance zůstala samostatná, nebo se spojila s Oborovou zdravotní pojišťovnou (OZP), se kterou by se dobře doplnily. „Tuto vizi dnes správní rada jednoznačně odmítla,“ řekl Kothera.

„Dnes schválená varianta rozhodně zdaleka není optimální pro konkurenceschopnost zdravotních pojišťoven ani pro české pacienty,“ zdůraznil Sršeň.

Za ministerstvo se jednání správní rady zúčastnili čtyři zástupci. Podle mluvčího už procedura jednání, kdy správní rada dokonce revokovala již přijaté usnesení o odložení fúze, vzbuzuje řadu otázek. „Zvažujeme další možnosti,“ řekl bez dalších podrobností k postupu ministerstva Sršeň.

Také Kothera zatím nechtěl sdělovat podrobnost, je prý vázán tím, že ke zveřejnění je určeno jen tiskové prohlášení. Uvedl pouze, že žádost o sloučení dostanou ministerstva zdravotnictví a financí, která se k ní mají vyjádřit. Termín, do kdy správní rada žádost podá, nechtěl sdělit. Podle zákona by žádost o fúzi měla být schválena, pokud žadatelé splní všechny předepsané podmínky.

Heger ČTK tento týden řekl, že pro odmítnutí fúze ČPZP a Metal-Aliance má racionální důvod. Kdyby se spojily, objevil by se na trhu nový silný hráč. Regionálně i co do síly by pak byly pojišťovny po území nerovnoměrně rozložené. Pokud by pak pokračovalo další slučování s menšími pojišťovnami, hrozilo by podle Hegera, že v Česku zůstanou jen dvě až tři velké pojišťovny, konkurenční prostředí by se pak nemohlo uplatnit.

K rozdílnému postoji ministerstva a správní rady Heger také uvedl, že zatímco správní rada se musí starat o prosperitu pojišťovny, ministerstvo se musí starat o prosperitu celého systému veřejného zdravotního pojištění a jeho vyváženost. Podle Hegera by ideálně mělo být v ČR asi pět zdravotních pojišťoven, nyní jich je osm.

ČPZP vznikla spojením Zdravotní pojišťovny Agel, kterou založil ocelářský mangát Tomáš Chrenek, s Hutnickou zdravotní pojišťovnou a Českou národní zdravotní pojišťovnou. Má 737.000 pojištěnců. Metal-Aliance má 430.000 pojištěnců a i Heger přiznává, že je to jedna z „nejzdravějších“ pojišťoven v ČR. Oborová zdravotní pojišťovna, se kterou by se podle ministra měla Metal-Aliance spíše spojit, je na tom mnohem hůř.

Heger podporuje sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP), které je v programovém prohlášení vlády. Chce jednat s premiérem, zda vláda uplatní politický vliv na své zástupce ve správních radách těchto pojišťoven. Do konce března chce mít Heger jasno, aby se fúze mohla začít připravovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?