Správní rada VZP bude řešit systém zadávání veřejných zakázek

28. 1. 2013 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se dnes má zabývat změnou organizační struktury, která povede ke zprůhlednění systému zadávání veřejných zakázek. Chyby v jejich zadávání zjistila kontrola ministerstva zdravotnictví. Nový ředitel Zdeněk Kabátek plánuje zrušit kancelář ředitele, která měla zadávání zakázek na starosti. Všechny právní agendy chce soustředit v právním úseku.


VZP podle kontroly nehospodárně nakládala s penězi na prevenci, pochyby jsou o 400 milionech korun, další chyby za stovky milionů prý udělala VZP při uzavírání smluv s firmou IZIP. Ve fondu prevence prověřila kontrola smlouvy a účetní operace za 1,2 miliardy korun a v rámci smluv mezi VZP a firmou IZIP další toky za více než dvě miliardy korun.

Pro podezření za spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky podalo ministerstvo v září trestní oznámení, zabývá se jím protikorupční policie.

Kabátek vede VZP od 1. prosince 2012, hned po nástupu dočasně zmrazil veškeré tendry a dal si vypracovat analýzy oběhu účetních dokumentů i uzavřených smluv.

Podle předsedy správní rady VZP a náměstka ministra Petra Noska dělila VZP účelově velké zakázky na menší, aby obešla pravidla veřejných soutěží. Problém prý byl i v soutěži na propagaci VZP.

V případě elektronických zdravotních knížek bylo podle kontrolorů v rozporu se smlouvou vyplaceno firmě téměř 27 milionů Kč, dva dodatky ke smlouvě na osobní účet pojištěnce vedly k neoprávněnému výdaji 333 milionů korun. Problém mohl být i s ochranou osobních dat, což mluvčí IZIP Martina Klapalová odmítla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?