Správní rada VZP by dnes mohla řešit odvolání Horáka a Šnajdra

26. 3. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny by se dnes mohla zabývat odvoláním ředitele Pavla Horáka a šéfa správní rady Marka Šnajdra (ODS). Horákovo odvolání žádají Věci veřejné, odvolání Šnajdra chce ČSSD. Personální otázky se ale nemusejí vůbec projednávat, pokud se kritikům nepodaří je prosadit jako bod programu. Podobně to bylo loni v prosinci, kdy se odvolání obou na program nedostalo.


Věci veřejné chtějí sesadit Horáka kvůli odposlechům, podle nichž mohli dění ve VZP ovlivňovali politici a lobbisté. Ze stejného důvodu trvá ČSSD na odvolání Šnajdra, při výběru nového šéfa pražské pobočky VZP prý řídil Horáka jako „loutku“. Horákovi ČSSD také vytýká problémy v projektu IZIP a to, že VZP neplatí zdravotní péči všem pacientům s roztroušenou sklerózou.

Komunisté jsou připraveni hlasovat pro Horákovo odvolání. ODS nevidí pro personální změny důvod. TOP 09 zatím nemá jednotný názor, chce nejdřív vše podrobně vyšetřit.

Heger se bojí destabilizace

Odvolání Horáka je pro ministra Leoše Hegera (TOP 09) jednou z variant do budoucna s tím, že v tuto chvíli si nepřeje rozsáhlou destabilizaci VZP. Ministr chce ve VZP hloubkové šetření, které by mělo případné nesrovnalosti odhalit.

Ústředního ředitele VZP jmenuje i odvolává správní rada, volba kandidáta je věcí politické dohody. Na místa šéfů krajských poboček VZP se vypisuje klasické výběrové řízení, vítěze pak jmenuje do funkce ústřední ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?