Správní rada VZP pravděpodobně odvolá ředitele Horáka a šéfa Šnajdra

26. 11. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se dnes poprvé sejde v novém složení. Očekává se odvolání ředitele Pavla Horáka a šéfa správní rady Marka Šnajdra (ODS).


Pokud se koalice dokáže dohodnout na jménech nových lidí, nebudou potřeba ani hlasy sociálních demokratů a komunistů. Zástupci ČSSD a KSČM už dali najevo, že „do koaličních handlů“ se nezapojí.

Vliv ministra Leoše Hegera (TOP 09) v třicetičlenné radě posílil jmenováním deseti nových členů za stát, získal pohodlnou většinu 19 hlasů k prosazování svých záměrů. Z řady kandidátů by pro něj byl nejpřijatelnější jeho vrchní ředitel pro ekonomiku Zdeněk Kabátek na funkci ředitele VZP a jeho náměstek Petr Nosek na post šéfa správní rady. Radu může vést jen její člen, což Nosek je.

Podle další varianty by místo Šnajdra mohl přijít člen správní rady za TOP 09 poslanec Jiří Skalický, mluví se ale například i o Hegerově prvním náměstku a místopředsedovi TOP 09 Marku Ženíškovi či náměstku pro zdravotní péči Ferdinandu Polákovi (ODS).

Podle kritiků z řad členů správní rady samotná výměna obou šéfů situaci VZP nezlepší. Hlavní problém je prý ten, že Heger dosud neprovedl reformu financování.

Ministr dlouhodobě vytýkal VZP sporný projekt internetových zdravotních knížek. Dosáhl toho, že VZP smlouvy se společností IZIP vypověděla. Heger kritizuje VZP také za to, že dosud nedala nemocnicím doplatky za loňský rok. Platí prý nemocnicím víc než ostatní pojišťovny a problémy má i ve smluvní politice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?