Správní rada VZP zvolila za místopředsedu Jiřího Skalického

1. 4. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) včera zvolila místopředsedou Jiřího Skalického (TOP 09). Na křeslo si činilo nárok hnutí ANO, které podle politických dohod ale už má předsedu dozorčí rady, řekl ČTK předseda správní rady Jiří Běhounek (ČSSD) s tím, že volba byla tajná. Členové rady diskutovali o úsporných opatřeních, Běhounek o nich chce jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).


Členové rady se shodli, že na straně pojišťoven nelze s většími úsporami už počítat. Pokud politici peníze nepřidají, musejí občanům sami sdělit, že péče bude méně, řekl Běhounek.

„Jednoznačně jsme deklarovali, a já jsem nabídl panu vicepremiéru Babišovi schůzku, pokud o ni bude stát, že na straně úspor už není možné, aby pojišťovny našly další peníze. Je to teď i na straně poskytovatelů, nemocnic, jednotlivých plátců a jednotlivých nákladů, třeba na léky a zdravotnický materiál,“ řekl Běhounek.

Babiš trvá na tom, že pokud má nějaké peníze pro zdravotnictví uvolnit, musí resort projít systémovými změnami. Chce vědět, jak pojišťovny nakládají s vybraným pojistným. Měly by zveřejnit, kolik platí které nemocnici za stejné výkony. Úspory mohou podle Babiše přinést také centrální nákupy léčiv a drahých přístrojů. „Zdravotnictví je netransparentní resort. Trváme na tom, aby rozkryl toky peněz,“ řekl už dříve ministr financí.

Běhounek uvedl, že VZP, která ročně dává na zdravotní péči přes 142 miliardy korun, dosáhla loni úspor za léky a materiál 1,7 miliardy korun. Je ale zatížena vnitřním dluhem z minulosti šest miliard. Běhounek vidí problém v tom, že VZP je správcem výběru pojistného, o výdajích za péči ale rozhoduje subjekt, který v podstatě nenese žádnou odpovědnost, tedy vláda a ministerstvo zdravotnictví úhradovou vyhláškou.

„Chápu, že pan Babiš chce úspory a představuje si hospodaření jako ve svých firmách, ale bohužel ve zdravotnictví to tak není. Rychlík také nezastavíte na jednom metru, a pokud je mi známo, pan Babiš také musel restrukturalizovat a investovat, pak teprve mohl mít ve svých firmách zisky,“ řekl Běhounek.

S ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem připravil předseda správní rady sadu úsporných návrhů. Jejich uskutečnění bude podle Běhounka „velmi bolestivé“, protože se dotkne sítě nemocnic a ambulancí, lékárníků i dodavatelů zdravotnického materiálu.

„Nechci být ten, který bude přibitý na kříž, ať se k tomu vyjádří hnutí ANO v čele s panem Babišem, ať řekne, že to tak bude, a my cestu najdeme. Je to politické rozhodnutí, neměla by to řešit správní rada,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?