Srbsko chce kvůli obchodu s orgány vyšetřování s mandátem OSN

18. 2. 2011 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Srbsko ve středu před Radou bezpečnosti OSN požádalo o vytvoření vyšetřovací komise s mandátem rady, která by se zabývala obviněními proti kosovským povstalcům v případu údajného obchodu s lidskými orgány na konci 90. let. Obvinění se dotýká i dosavadního premiéra Kosova Hashima Thaçiho.


RB ale srbský požadavek nepřijala, většina jejích členů se podle tiskových agentur domnívá, že stávající mezinárodní orgány jsou schopny náležité vyšetření uskutečnit.

Zpráva zvláštního vyšetřovatele Dicka Martyho pro Radu Evropy, která byla uveřejněna loni v prosinci a v letos lednu přijata Parlamentním shromážděním RE, tvrdí, že jedna ze skupin Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) vedená nynějším premiérem internovala koncem 90. let místní Srby a kosovské Albánce, kteří nesouhlasili s praktikami UÇK, a mučila je. Některým zajatcům prý byly odebírány orgány, aby se s nimi obchodovalo.

Nynější kosovský premiér Thaçi zprávu odmítl a pohrozil soudní sporem. Případem se začala zabývat Policejní a justiční mise Evropské unie v Kosovu (EULEX).

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić označil ve středu Martyho zprávu za „hluboce znepokojivou“. Vyzval RB, aby zastřešila úplné a nezávislé trestní vyšetřování. „Řešení spočívá v založení ad hoc vyšetřovacího mechanismu vytvořeného a odpovědného Radě bezpečnosti,“ řekl podle agentury Reuters. EULEX se podle něj může na vyšetřování podílet, nemůže ho však vést, protože se týká také činů jinde v Evropě, v Asii a v Africe.

Rada bezpečnosti podle agentury APA jednoznačně podpořila úplné vyšetření obvinění, vyplývajících z Martyho zprávy. Většina členů rady však vyjádřila názor, že mise EULEX je plně schopná vyšetřování uskutečnit. Srbský požadavek tak nepřímo odmítla. Podle americké vyslankyně při RB Rosemary DiCarlové a podobně i velvyslanců Británie a Německa není zvláštní mechanismus OSN v této věci vhodný nebo přímo nutný. Jeremičův názor podpořilo jen Rusko.

Náměstkyně kosovského ministra zahraničí Vlora Çitakuová dnes znovu potvrdila, že Priština se nebude důkladnému přešetření záležitosti nijak bránit. Měla by ho ale uskutečnit výhradně mise EULEX, zdůraznila. Kosovská vláda od počátku obvinění z jakéhokoli zapojení svých členů do obchodu s lidskými orgány odmítá.

Spor podle Reuters dokládá dlouhodobé rozpory v RB ohledně Kosova, které v roce 2008 vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku. Většina západních zemí nezávislost této bývalé srbské provincie podpořila. Rusko však stojí na straně Bělehradu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?