SRN zdvojnásobí množství léčebného konopí dováženého z Nizozemska

29. 8. 2018 14:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Německo zdvojnásobí množství léčebného konopí dováženého z Nizozemska, poptávka po něm totiž ve spolkové republice překračuje očekávání. Informoval o tom magazín Spiegel, podle něhož Nizozemsko přislíbilo dodávat až 1,5 tuny konopí místo dosavadních 700 kilogramů ročně.


O léčbu konopím - kterou v případě, že ostatní přístupy nepomáhají, hradí zdravotní pojišťovny - loni v Německu požádalo 20.000 lidí. Úřady schválily asi 60 procent těchto žádostí. Na pokrytí poptávky proto muselo být do spolkové republiky dovezeno 1,2 tuny léčebného konopí, především z Nizozemska a Kanady.

Od příštího roku už měla látku zajišťovat domácí Konopná agentura, která ale kvůli pochybení musí opakovat výběrové řízení. Proto s první úrodou nyní počítá až v roce 2020.

Už při založení Konopné agentury v loňském roce odborníci očekávali, že spotřeba léčebného konopí v Německu výrazně stoupne. Lékaři ho nyní mohou předepisovat například pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo chronickými bolestmi.

Léčba konopím je v určitých případech povolena i v České republice. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a další například na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?