Stacionář karlovarského kardiocentra zpříjemní pacientům pobyt

6. 1. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiocentrum karlovarské nemocnice otevřelo nový stacionář. Zázemí v něm najdou pacienti, kteří podstoupí radiální katetrizaci, při níž se zúžené tepny vyšetřují místo tradičního vpichu do stehenní tepny přes vřetenní tepnu.


Takový postup výrazně zkracuje dobu pobytu pacienta v nemocnici a omezuje rizika, řekl novinářům primář kardiologického oddělení nemocnice Michal Paďour.

„Výhod radiální katetrizace je několik. První je to, že pacient ihned po zákroku může chodit. Dřívější postup přes tříslo zahrnoval asi 15hodinový pobyt v klidu na lůžku. Druhá výhoda je to, že tento výkon je spojen s tím, že je u něj nižší procento krvácivosti a vzniku krevního výronu. A také jde o logisticky daleko lepší řešení pro personál,“ popsal Paďour výhody metody zavádění katetrů přes zápěstí.

Pro pacienty příjemnější způsob zákroku je ale pro samotné lékaře náročnější, už jen proto, že tepna v ruce je asi jen tři milimetry silná.

Radiální katetrizaci v Karlových Varech provádějí už zhruba u 90 procent pacientů. Podle Paďoura je to více, než je běžné i u renomovaných pražských klinik.

A protože samotný zákrok umožňuje kratší a pohodlnější pobyt pacienta, karlovarské kardiocentrum za asi 200.000 korun vybudovalo stacionář, kde pacienti mohou v civilním prostředí trávit několik hodin po zákroku.

„Chtěli jsme vytvořit prostředí, které by bylo co nejméně nemocniční. Pacienti v pohodlných křeslech mohou sledovat televizi, číst si nebo i pracovat. Ráno přijdou v civilu na objednaný zákrok, po něm jsou jen na křesle převezeni na stacionář a po několika hodinách odcházejí po svých domů,“ popsal výhody stacionáře Paďour.

Kardiocentrum v Nemocnici Karlovy Vary, která je součástí Karlovarské krajské nemocnice a.s., ročně provede na 2000 katetrizací a asi 780 angioplastik. Jejich počet přitom mírně narůstá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?