Stále odmítají sanity bez lékařů

3. 5. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Z Boskovic na Olešnicko dojet za patnáct minut je kumšt i pro zkušeného řidiče. A při velkém provozu nebo špatném počasí je to téměř nadlidský výkon. To pak vozidlu rychlé záchranné služby nepomůže ani blikající majáček a zběsilé houkání. A když ve zpožděné záchranné posádce chybí navíc lékař, může jít doslova o život.


Přesně této situace se obávají lidé bydlící v okrajových částech regionu.

„V jedné ze dvou posádek rychlé záchranné služby, které zasahují přes den, nejezdí už od prvního srpna lékař, ale jen záchranář. Proti tomuto nařízení kraje se ohrazujeme už několik měsíců a stále marně. Proto chystáme další protest,“ uvedl starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Zastupitelé obcí z regionu jeden protest sepsali už na podzim. Adresovali jej hejtmanovi a radnímu Jihomoravského kraje odpovědnému za zdravotnictví. Zatím bez úspěchu.

„Od té doby si s hejtmanem dopisujeme, ale bohužel máme pocit, že řešení problému je na mrtvém bodě. Proto znovu vyzývám starosty všech obcí, a pokud se k dopisu přidají, během května jej opět pošleme na kraj,“ přiblížil Dohnálek. Zastupitelé si hejtmanovi stěžují na nedostatečnou lékařskou péči první pomoci.

Vadí jim hlavně nedodržování stanovených dojezdových časů a velký počet takzvaných sekundárních výjezdů. „Zhruba každý třetí den musí zdravotnická záchranná služba podnikat sekundární výjezd. To znamená, že záchranka s lékařem odváží pacienta z boskovické nebo letovické nemocnice do Brna. A na Boskovicku v této době zůstává jen posádka se záchranářem. Lidé v regionu tak jsou často i několik hodin bez možnosti první lékařské pomoci,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví boskovické radnice Eva Siverová.

Radní Jihomoravského kraje odpovědný za zdravotnictví Oldřich Ryšavý v tom nevidí problém. „V našem zájmu je službou rychlé záchranné pomoci pokrýt celý kraj. Jenže se musíme potýkat s nedostatkem lékařů. A jedna posádka pouze se záchranářem jezdí v kraji všude. Nevidím důvod k tomu, proč Boskovicko z těchto pravidel vyjímat,“ uvedl Ryšavý.

Na nedostatečné služby záchranářů si stěžují hlavně lidé v okrajových částech regionu. Například Olešničtí se příjezdu záchranky do patnácti minut garantovaných zákonem dočkají jen těžko. Tato situace by se však mohla podle Ryšavého už brzy změnit.

„Nejschůdnějším řešením by bylo, kdyby v okrajových částech regionu zasahovali zdravotníci ze sousedního regionu, kteří tam dojedou snáz. Tento model funguje i v jiných krajích, proto bychom je mohli použít na odlehlých místech i na Boskovicku,“ nastínil Ryšavý.

S tímto návrhem Jihomoravského kraje ale zásadně nesouhlasí starosta Olešnice Zdeněk Peša. K výzvě starostů se proto určitě chystá připojit. „Když záchranka vyjíždí z Boskovic k někomu na Olešnicko, je téměř nemožné, aby to stihla do patnácti minut. A vyjíždět z jiných regionů není řešení, od nich je to k nám totiž ještě dál. A přece každý člověk má stejné právo na včasnou první pomoc,“ zlobí se Peša.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?