Stále se jedná o riziko ODS

29. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Krajský radní Jiří Mutinský (ODS) stále vychází ve svých vizích zajištění zdravotnické péče v kraji z mylného předpokladu, že protistrana má deficit relevantních, souhrnných i podrobných informací o zdravotnictví v kraji, v ČR, EU, což se projevuje v účelové neúplnosti a zkreslenosti jeho odpovědi," píše se v polemice...


Polemika

Krajský radní Jiří Mutinský (ODS) stále vychází ve svých vizích zajištění zdravotnické péče v kraji z mylného předpokladu, že protistrana má deficit relevantních, souhrnných i podrobných informací o zdravotnictví v kraji, v ČR, EU, což se projevuje v účelové neúplnosti a zkreslenosti jeho odpovědi. Pokusím se uvést problém na správnou míru.

Podle judikatury Evropského soudního dvora existuje v EU společný zdravotní trh, což znamená, že pro zdravotnické komerční (obchodní) subjekty platí veškeré předpisy EU k rovnosti podmínek při hospodářské soutěži.

Pro poskytnutí souhlasu k podpoře komerčním subjektům z veřejných rozpočtů jsou stanoveny přesné postupy, které musí být projednány s EU předem (příspěvkové a neziskové organizace nepatří mezi komerční subjekty).

Při porušení těchto předpisů má EU právo uplatnit sankci (kterou by zaplatily nemocnice), jejíž výše se počítá zpětně za období deseti let a zahrnuje veškeré dotace, dary, zvýhodnění apod. plus úroky a penále. Toto vše potvrdil veřejně, na přímý dotaz, europoslanec Maštálka s dovětkem, že EU již o situaci ve zdravotnictví v ČR ví a začíná se tím zabývat.

Česky řečeno: Kraj například k 1. 1.2005 daroval třem nemocnicím - s. r. o. svůj (veřejný) movitý majetek v hodnotě 323 miliónů korun. Pro rovnost podmínek musí se stejně zachovat i k ostatním zdravotnickým s. r. o. v kraji. Pokud by například nemocnice v Ostrově, Mariánských Lázních a další požádaly kraj o dotace, dary, neobdržely je a poté podaly stížnost do Bruselu, následovaly by s největší pravděpodobností, jak řekl stále ještě ministr zdravotnictví David Rath v Sokolově, sankce EU. Co by to znamenalo, to si asi dovede každý občan představit. Nejedná se tedy o žádný výmysl ani fámu, ale o riziko ODS.

Oldřich Nápravník Právo

(Autor je bývalým ředitelem Polikliniky v Sokolově)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?