Stále víc soukromých lékařů převádí své ordinace na společnosti s ručením omezeným

18. 4. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékař jako podnikatel, ordinace jako firma. Stále víc soukromých lékařů a lékařek převádí své ordinace na společnosti s ručením omezeným, nejvíc na jihu Moravy. Získají tím třeba silnější pozici při jednání s pojišťovnami, pacient nic nepozná.


Barbora TELFEROVÁ, redaktorka: Petr Augustín má v Brně zubní ordinaci už 7 let, zhruba před rokem ho kolegové přesvědčili, aby ji převedl na společnost s ručením omezeným.

Petr AUGUSTÍN, stomatolog: Právnická osoba nebo právnický subjekt by mohl být rovnoprávnější například při jednání se zdravotními pojišťovnami, když například potom těch, těch úhrad. Přece jenom ty termíny by mohly teoreticky, by mohly být dodržené v pravidelnějším intervalu.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka: Důvodů je ale víc. Jako s. r. o. mají ordinace sice složitější účetnictví, zato platí nižší daně a při prodeji někomu dalšímu neztratí smlouvy s pojišťovnami.

Zdeněk HROMÁDKA, právník: V takovém případě je předmětem převodu nebo dědění pouze obchodní podíl, čili zůstávají zachovány všechny existující smlouvy například se zdravotními pojišťovnami.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka: Takových jako Petr Augustín v posledních 2 letech rapidně přibývá. Jen loni jich byly stovky, nejvíc v Jihomoravském kraji.

Denisa KAPITANČIKOVÁ, mluvčí, Krajský úřad Jihomoravského kraje: V roce 2012 vydal odbor zdravotnictví Krajského úřadu Jihomoravského kraje více než 320 rozhodnutí o oprávnění, v tom letošním prvním čtvrtletí je to zhruba kolem 70.

Barbora TELFEROVÁ, redaktorka: Pro pacienty žádný rozdíl v péči ani pro jejich peněženky. Jedině, kdyby se třeba kvůli nepovedenému zákroku chtěli soudit, jednali by ne s lékařem, ale s ordinací. Boom nastal právě teď, protože k tomu lékaři mají ideální podmínky, co se týče zákonů i placení daní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?