Stamilionová dostavba nebude

23. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř čtyřistamilionová dostavba ústecké Masarykovy nemocnice se neuskuteční. Vedení největšího zdravotnického zařízení v kraji muselo změnit své plány a dobuduje tří a půl miliardový supermoderní nemocniční areál s prostředky ve výši necelých 100 milionů korun...


Ústí nad Labem - Téměř čtyřistamilionová dostavba ústecké Masarykovy nemocnice se neuskuteční. Vedení největšího zdravotnického zařízení v kraji muselo změnit své plány a dobuduje tří a půl miliardový supermoderní nemocniční areál s prostředky ve výši necelých sto milionů korun.

Masarykova nemocnice odstoupila od zamýšleného nákladného projektu rekonstrukce a přístavby dvou pater budovy infekčního oddělení. Tam se měla přestěhovat ústní, čelistní a obličejová chirurgie a také oční oddělení, jež zůstaly v nevyhovujících starých budovách zdravotnického zařízení. Stomatochirurgie bude nakonec přestěhována do nových prostor dětské kliniky a oftalmologie do pavilonu interny. Prostory pro oční oddělení a stomatochirurgii uvolnili soukromí lékaři, kterým nemocnice vypověděla smlouvy.

Nové úspornější řešení se zalíbilo Radě Ústeckého kraje, která se záměr v celkové výši 96,03 milionu korun rozhodla podpořit padesátimilionovou částkou určenou především na přístrojové vybavení.

„Nemocnice ani kraj nemá tolik prostředků, aby se naplnil původní plán, k němuž se zavázalo bývalé vedení nemocnice. Další dostavba komplexu by byla mrháním veřejnými prostředky. Nedovolíme si stavět na jednom místě v kraji zdravotní zařízení z důvodu nedostatku místa, zatímco o patnáct kilometrů dál hrozí zavírání budov, protože jejich kapacita je nevyužita. To by nás lidé vyhnali,“ uvedl ústecký hejtman Jiří Šulc.

„Nové vedení nemocnice proto dostalo za úkol maximálně racionalizovat její chod, najít vhodné prostory a to se podařilo. Vymyslela se úsporná varianta. Primáři se dohodli mezi sebou, přičemž kvalita lékařské péče zůstane taková, jaké jsme chtěli dosáhnout,“ sdělil dále Šulc a poznamenal: „Společné náklady budou nakonec čtvrtinové.“

KAREL LAPÁČEK, Ústecký kraj, 23.7.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?