Stane se českolipský systém LSPP modelem celostátním?

11. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."Novou podobu lékařské služby první pomoci ověřujeme po několik měsíců a ukazuje se, že je to systém dobrý, o pacienty je postaráno, nezaznamenali jsme žádné stížnosti, práci si pochvalují i sloužící lékaři. Na tomto místě bych měla pochválit také praktické lékaře, jejich péče o pacienty se zlepšuje i mimo ordinační dobu. Není vyloučené, že se náš systém...


Česká Lípa - Česká lékařská komora považuje lékařské pohotovostní služby za přežité a předpokládá, že postupně zaniknou. Navrhuje, aby se pacienti se zdravotnímí potížemi obraceli o víkendech přímo na místní nemocnice, případně konzultovali potíže telefonicky se svými praktickými lékaři. Ministerstvo zdravotnictví se návrhem podrobně nezabývalo, ale jeho šéf I. Fišer předpokládá, že v lékařské službě první pomoci v nynější podobě nebudou mít dlouhého trvání.

„Diskuse o podobě LSPP se začíná vést také na stránkách Zdravotnictví a medicína,“

upozorňuje okresní zdravotní rada MUDr. Anna Fadrná, vedoucí referátu zdravotnictví OkÚ Česká Lípa. Nijak neskrývá, že se nový systém zdravotnické záchranné služby, do něhož patří jak lékařská služba první pomoci (LSPP) tak rychlá lékařská pomoc (RLP) v okrese Česká Lípa možná stane vzorem pro ostatní okresy.

„Transformací LSPP jsme se zabývali půl druhého roku. Nebyla snadná, provázela ji řada jednání se starosty měst a obcí, hodně jsme museli vysvětlovat občanům, ale myslím, že se kampaň neminula účinkem a námaha stála za to. Výsledkem je, že od 1. května letošního roku byla čtyři původní stanoviště LSPP (Česká Lípa, Stráž pod Ralskem, Nový Bor, Doksy) zredukována na jediné, a to v České Lípě,“

shrnuje dlouhodobé úsilí MUDr. Fadrná.

„V ostatních okresech funguje více stanovišť LSPP. Jejich provoz je finančně náročný, ale vzhledem k veřejnému mínění a obavám z negativní popularity nemají okresy odvahu stanoviště redukovat a spustit jiný, méně finančně náročný systém.“

Ani rychlé lékařské pomoci (RLP), která vyjíždí k pacientům, jejichž život je ohrožen, se změna struktury zdravotní záchranné v okrese Česká Lípa nevyhnula. K jejím dvěma stanovištím - v České Lípě a ve Stráži pod Ralskem - přibylo počínaje 1. červencem stanoviště v Doksech a pro severní část okresu se připravuje stanoviště RLP v Jablonném v Podještědí.

Provoz stanoviště LSPP je centrálně řízen z okresního operačního střediska Zdravotní záchranné služby Česká Lípa. Její sídlo v areálu nemocnice je výhodné z hlediska dostupnosti komplexní péče (RTG, chirurgie atd.), i když prostorové podmínky pro tuto činnost jsou nevyhovující. O rozšíření pracoviště se ale vedou jednání s ředitelem nemocnice.

„Novou podobu lékařské služby první pomoci ověřujeme po několik měsíců a ukazuje se, že je to systém dobrý, o pacienty je postaráno, nezaznamenali jsme žádné stížnosti, práci si pochvalují i sloužící lékaři. Na tomto místě bych měla pochválit také praktické lékaře, jejich péče o pacienty se zlepšuje i mimo ordinační dobu. Není vyloučené, že se náš systém stane modelem celostátním, “ uvedla MUDr. Fadrná.

Českolipský deník, 11.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?