Stanou se ze sester poloviční doktoři?

26. 5. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Schválená novela jim v praxi pravomoci zatím příliš nepřidala. Část zdravotnic o větší odpovědnost ani nestojí.


O zvyšování kompetencí zdravotních sestřiček jsme v době vrcholící akce Děkujeme, odcházíme slyšeli hodně. Při podpisu memoranda, které na začátku března stvrdili ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a šéfka České asociace sester Dana Juráskovová, se slibovalo zvyšování pravomocí, prestiže i platů sestřiček.

Před měsícem dokonce začala platit novela, která by měla některé kompetence posilovat. V praxi se tak ovšem příliš nestalo.

„Kompetence sester skutečně malá novela zásadně nenavyšuje. Umožňuje však nelékařům vykonávat některé činnosti do získání specializované způsobilosti pod dohledem nelékařů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu,“ vysvětluje Dana Jurásková.

Kurzy místo vysezených pozic

Novela však splnila jiný úkol. Během tohoto a příštího roku měla vypršet registrace většině sester. Ty bez ní však nemohou samostatně pracovat. Proto novela prodloužila registrační období z dřívějších šesti na deset let. Zároveň snížila poplatek za registraci z 500 na 100 korun.

Nesouhlas však vzbudil bod novely umožňující sestrám specializovaným na intenzívní péči, které za posledních šest let měly alespoň pět let praxe na půl úvazku, aby pracovaly jako záchranářky. Podle senátora Jana Žaloudíka (ČSSD) by se totiž vzdělávací kurzy neměly nahrazovat takzvanou vysezenou pozicí. Nakonec však veto Senátu poslanci přehlasovali a začátkem dubna novelu schválil i prezident.

I nároky na sestry by v budoucnosti mohly být ještě vyšší. Když šéf zdravotnictví se sestrami podepisoval memorandum, avizoval, že by zdravotní sestřičky dokonce mohly dělat některé činnosti, které má dnes na starosti lékař.

„Já bych řekl jenom jeden případ za všechny: to, co dnes dělají praktičtí lékaři, mohou dělat z jedné třetiny či poloviny sestry, a uvolnit lékaře pro daleko rozsáhlejší vyšetřování pacienta. Jsou základní diagnózy, které v západních zemích běžně zvládne sestra sama,“ řekl v únoru Heger. Protože však takové plány vyžadují řadu formálních kroků a změn v legislativě, je to podle něj otázka budoucnosti.
O tak velkém zvýšení kompetencí však někteří lékaři pochybují.

„Jedna pacientka šla s bronchitidou v Anglii k lékaři, ale na kontrolu už musela k sestře. A protože jí bylo ještě hůř, chtěla k doktorce, ale sestra jí řekla, ať si koupí něco na kašel. Tak si paní radši koupila letenku a přiletěla do Prahy. Musela jsem jí hned nasadit dvoje antibiotika. Tolik práce by mi sestra neušetřila a pacienti by na to mohli doplatit,“ řekla Deníku praktická lékařka z Prahy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?