Stanovení diabetu ze záření v oční čočce

15. 10. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
I přes kvalitní péči, kterou čeští diabetologové svým 850 tisícům pacientů poskytují a díky níž se daří snižovat počet nemocných s diabetickými komplikacemi, je u nás ještě dalších 200 - 250 tisíc pacientů s diabetem, kteří o své nemoci neví.


Bezpříznakové onemocnění nenutí pacienty, aby vyhledali lékaře, a diabetes u nich zůstává nediagnostikován.

Až 20 procent populace

V současné době trápí diabetes asi 8 % české populace. Odhaduje se, že do roku 2025 se zvýší až na 20 % Čechů. Jak odborníci připomínají, komplikace, které diabetes způsobuje, mohou způsobit smrt.

„Až tři čtvrtiny diabetiků umírá v důsledku kardiovaskulárních komplikací, diabetes je také nejčastější příčinou slepoty, amputace dolních končetin a selhání ledvin. V případě časného záchytu může být péče o pacienty s cukrovkou z dlouhodobého hlediska úspěšnější a je možné zabránit rozvoji pozdních cévních komplikací nebo ho alespoň dostatečně zpomalit,“ uvádí zástupce přednosty III. interní kliniky VFN v Praze a 1. LF UK prof. Jan Škrha.

Měření fluorescence

Protože prevence diabetu zůstává základním postupem pro omezení výskytu diabetu v populaci, odborníci stále zkoumají nové cesty, jak vyhledat pacienty s diabetem co nejdříve a umožnit jim díky kvalitní a včasné léčbě dlouhý a plnohodnotný život. Jednu z možných cest k detekci diabetu nabízí například měření fluorescence tkání (např. oční čočky).

Přístroj na screening diabetu ze stanovení fluorescence oční čočky má nyní z USA zapůjčený Všeobecná fakultní nemocnice. Přístroj pracuje na moderním neinvazivním principu, kde se oční čočka vyšetřuje jako vnitřní část lidského organizmu. Díky němu lze diabetes odhalit až sedm let před vznikem komplikací.

Ultrafialové světlo

V současné době je diabetes diagnostikován dle koncentrace glukózy v krvi za standardních podmínek. Glukóza se ale váže na proteiny v celém těle, mění jejich vlastnosti, poškozuje je a to se pak stává i příčinou rozvíjejících se komplikací. Lékaři upozorňují, že čím vyšší je množství glukózy v krvi a čím déle její zvýšená hladina trvá, tím větší změny orgány postihují. Touto cestou se mění např. hemoglobin v červených krvinkách, vzniklý glykovaný hemoglobin se dnes k posuzování dlouhodobé úspěšnosti léčby cukrovky běžně používá.

„Na stejném principu vazby glukózy na proteiny jsou založeny i změny v oční čočce, které vedou k její zvýšené fluorescenci – záření vyvolanému umělým ultrafialovým světlem. Čím déle trvá nepoznaný diabetes a čím je množství glukózy v krvi vyšší, tím je glukóza více navázána v čočce, která pak vydává větší fluorescenci,“ popisuje novou diagnostickou metodu prof. Škrha.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?