Stanovisko ČPZP k dezinformacím publikovaným v některých médiích

29. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které se objevují v některých médiích a které souvisejí s údajnými vazbami této zdravotní pojišťovny na soukromou skupinu podnikatele Chrenka.


ČPZP vznikla podle zákona 280/1992 Sb. o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, tzn. ČPZP NENÍ PODNIKATELSKÝM SUBJEKTEM. Z uvedeného jednoznačně vyplývá, že ČPZP ani jakákoliv jiná zaměstnanecká pojišťovna NEMŮŽE BÝT VLASTNĚNA ŽÁDNOU FYZICKOU ČI PRÁVNICKOU OSOBOU. Stejně tak nemůže patřit do žádné skupiny, čímž opětovně dementuji nepravdivá a zavádějící tvrzení některých médií ve vztahu k ČPZP.

ČPZP je přesvědčena, že uvedené bylo způsobeno zejména z důvodu neznalosti věci. Přesto upozorňuje, že publikování těchto lživých informací je právně postižitelné.

Základní informace ke vzniku a vývoji naší zdravotní pojišťovny:

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna byla pod názvem Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (HZP) zřízena rozhodnutím Ministerstva práce a sociálních věcí podle zákona č. 280/1992 Sb. a vznikla dne 1. prosince 1992 zápisem do obchodního rejstříku vedeného Krajským soudem v Ostravě, oddíl AXIV, vložka 545.

V roce 1996 došlo na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ke sloučení HZP se ZZP ATLAS (Zaměstnanecká zdravotní pojišťovna), a v roce 2009 ke sloučení se Zdravotní pojišťovnou AGEL a Českou národní zdravotní pojišťovnou.

Od 1.10.2009 byl název HZP změněn na Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Po celou dobu existence naší zdravotní pojišťovny je jejím sídlem Jeremenkova 11, Ostrava-Vítkovice, PSČ 703 00.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?