Stará nemocnice ve Znojmě je na prodej za alespoň 72,5 mil. korun

4. 1. 2013 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Areál staré nemocnice ve Znojmě je na prodej, cena začíná na 72,5 milionech korun. Dostane ho zájemce s nejvyšší nabídkou. Nemocnici prodává krajský úřad, protože většina oddělení se z ní stěhuje do právě rekonstruovaného areálu nové nemocnice na okraji města. Na prodej nejsou určeny budovy sloužící jako léčebna dlouhodobě nemocných, zjistila ČTK z nabídky vyvěšené na úřední desce kraje.


Záměr prodeje schválila krajská rada. Areál leží na okraji historické části města, na jedné straně ho ohraničuje sráz spadající k řece Dyji. Budovy jsou převážně více než 80 let staré, nejstarší z nich byly postavené v roce 1760. „V průběhu užívání byly vnitřní prostory budov postupně modernizovány v omezeném rozsahu, tak aby byl zajištěn běžný chod nemocnice, přičemž některé objekty jsou pro již nevyhovující vnitřní prostory bez využití,“ stojí v nabídce krajského úřadu.

Zájemci mohou podávat nabídky k odkoupení do 12. února. Jako výraz vážného zájmu musejí složit kauci tři miliony korun. V právě vznikajícím územním plánu města Znojma je areál nemocnice podle mluvčí radnice Zuzany Pastrňákové určen pro takzvané smíšené obytné užití. Znamená to, že v něm v budoucnu mohou vyrůst byty, občanská vybavenost, obchody, služby či nehlučná výroba. „Podle dosud platného územního plánu jde o plochy, které jsou určeny pro občanskou vybavenost, konkrétně pro zdravotnické zařízení. Podmínečně je tu přípustné i bydlení,“ uvedla Pastrňáková.

Nový nájemce také bude muset dočasně uzavřít smlouvu o nájmu se znojemskou nemocnicí a zdravotnickou záchrannou službou do doby, než se všechna oddělení přestěhují do areálu nové nemocnice vzdáleného několik kilometrů. Převážná většina oddělení se už přesunula a další stěhování se chystají. V budoucnu tak pacienti nebudou muset vůbec přejíždět mezi oběma místy. „Je to procesně ošetřeno, abychom měli všechny provozy v nové nemocnici, až začne nový majitel s areálem něco dělat. Nyní byl pouze schválený záměr prodeje,“ řekl ČTK mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

V takzvané nové nemocnici, která byla otevřena v roce 1973, se nyní staví nové psychiatrické oddělení a rekonstruuje centrální operační trakt. Celá nemocnice má být postupně opravena za zhruba dvě miliardy korun, některé etapy už jsou hotové. Nákladnou rekonstrukci dlouhodobě kritizuje politická opozice i někteří odborníci, kraj se podle nich kvůli ní zbytečně zadlužuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?