Starostka kvůli nemocnicím už oslovila Nečase i Palase

2. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Třinecká starostka Věra Palkovská napsala v minulých dnech Petru Nečasovi. Českého premiéra dopisem informuje o situaci, která nastane v případě neukončení kampaně Děkujeme, odcházíme.


Palkovská zmiňuje, že 24. ledna bylo svoláno jednání bezpečností rady, která posuzovala, zda se podaří zabezpečit akutní zdravotní péči pro obyvatele správního obvodu, a mluvilo se rovněž o vlivu chystaných staveb na její dostupnost.

„Z jednání jednoznačně vyplynulo, že na základě podaných výpovědí 57 lékařů musí Nemocnice Třinec nejpozději od poloviny února realizovat útlumový harmonogram, při kterém budou ukončeny plánované výkony a následně i akutní péče,“ píše Palkovská.

Podle ní se současně zahájí „překlad“ větší části pacientů do jiných zdravotnických zařízení a následně dojde k propuštění zbytku pacientů z akutních oborů.

Dopis uvádí, že provoz soukromé Nemocnice Podlesí bude zajištěn ve standardním režimu, pouze na období od 1. do 11. března by byly o 40 procent sníženy zákroky tak, aby mohla být kapacitně zajištěna neodkladná péče u oborů kardiologie, interna, JIP, chirurgie a ARO.

„Nelze však v rámci Nemocnice Podlesí kapacitně zajistit obory: neurologie, gynekologie- porodnictví a traumatologická chirurgie,“ upozornila starostka.

Petru Nečasovi poslala i tabulku oborů, u nichž by Nemocnice Třinec od 1. března nebyla schopna zajistit měsíční kapacitu příjmů neodkladné péče: interna (celková kapacita za měsíc 128), interna JIP (11), neurologie (82), neurologie JIP (17), chirurgie (136), MO JIP (17), gynekologie- porodnictví (100), ortopedie (21),ARO(15).

Věra Palkovská dále popisuje kroky, které jí bezpečnostní rada minulý týden doporučila, a tvrdí, že je s kolegy připravena „v součinnosti s krajskými orgány řešit tuto složitou situaci“.

„Doufáme, že případnou krizovou situací nebudou postiženi na zdraví a životech občané našeho správního obvodu,“ napsala starostka. Už dříve uvedla, že osloví i moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase, aby v případě odchodu lékařů z nemocnic zvážil vyhlášení krizového stavu. Palas si dopis převzal v pondělí 31. ledna, kdy shodou okolností přijeldoTřince.

To, zda budou lékaři v protestní akci pokračovat, nebylo v době uzávěrky jasné. Ministr zdravotnictví se s odbory během ledna nedokázal dohodnout na podmínkách, za jakých akci Děkujeme, odcházíme ukončí. V celé České republice podalo výpověď asi 3800 nemocničních lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?