Starostové: Krajská nemocnice se ztrátou

18. 2. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně vykazuje ztrátu téměř 200 miliónů korun. Na středeční tiskovou konferenci přišli s tímto tvrzením představitelé hnutí Starostové a nezávislí.


Podle nich rovněž nemocnice zaměstnává černé duše a vyplácí jim mzdu. Jediným akcionářem KNTB je Zlínský kraj.

Existenci dvousetmiliónové ztráty pro ČTK potvrdila krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD). Ohledně černých duší byla vytvořena pracovní skupina, která se tím zabývá, uvedla radní.

Opoziční členové krajského zastupitelstva z hnutí Starostové a nezávislí do osmičlenné dozorčí rady Baťovy nemocnice usedli až letos v únoru. Do té doby byli členy dozorčí rady pouze zástupci krajské koalice, kterou tvoří ČSSD, ODS a KDU-ČSL.

Z funkce člena dozorčí rady KNTB v minulých dnech odstoupila primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS).

Vedení od voleb

„Jednání dozorčí rady se krylo s termíny rady města Zlína. V poslední době se to stalo dvakrát, a to v období, kdy jsou signalizovány určité nejasnosti. Nejsem zvyklá dělat práci napůl. Když jsem se nemohla sama dotazovat a vytvořit si vlastní obrázek a podle toho činit další kroky, raději jsem se funkce vzdala,“ řekla Právu Ondrová.

Nynější vedení KNTB je u vesla od prosince 2008, kdy bývalé představenstvo a ředitele odvolala krajská rada vzniklá po pro ČSSD vítězných krajských volbách. Rada tehdy odvolala také představenstvo nemocnice v Kroměříži a všechny členy dozorčích rad nemocnic ve Zlíně, Kroměříži, Uherském Hradišti a ve Vsetíně.

Ve funkci ředitele KNTB skončil Zdeněk Mikel a v nemocnici v Kroměříži ředitel František Fuit. Ve Zlíně se ředitelem stal bývalý šéf nemocnice v Kroměříži Petr Pšikal a Pavel Calábek, exředitel KNTB, byl jmenován ředitelem v Kroměříži.

Výhrady k těmto krokům tehdy vyjádřil statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS), který je označil za předčasné nekoncepční rozhodnutí. Proti odvolání v radě tehdy hlasovali i zástupci KDU-ČSL.

„Hlavním důvodem bylo, že nemocnice účetními operacemi zakrývaly hospodářskou ztrátu,“ odůvodnil postup ČSSD na sklonku roku 2008 tehdy nový hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?