Starostové z Mariánskolázeňska žádají kraj o peníze na nemocnici

2. 10. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Starostové obcí z Mariánskolázeňska vyzvali Karlovarský kraj, aby pomohl s financováním zajištění lékařské pohotovosti v nemocnici v Mariánských Lázních. V lázeňském městě dlouho chybí, podle hejtmanova náměstka Jakuba Pánika (ČSSD) musí ale město nejprve přijít s jasně formulovaným návrhem spolupráce s krajem.


„Ve městě nyní funguje mnoho denních ambulancí různých oborových zaměření, nicméně nepřetržitá chirurgická nebo interní ambulance či lékařská služba první pomoci, v našem městě není,“ uvádějí starostové ve své výzvě. „Je pro nás šokující skutečností, že Karlovarský kraj kromě své KKN (Karlovarské krajské nemocnice) podporuje i jiné soukromé zdravotnické subjekty v kraji v řádech desítek milionů korun, přesto do Mariánskolázeňské oblasti nedoputovala ani koruna.“

Starostové Mariánských Lázní, Mnichova, Tří Seker, Staré Vody, Ovesných Kladrub a dalších přilehlých obcí kraj požádali o finanční podporu nemocnice, ať už formou dotace, provozního příspěvku nebo investice. Město se hodlá finančně podílet, není však možné, aby celkové náklady pokrylo v plné výši, dodal starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák (Piráti).

„Především musím zdůraznit, že za šokující považuji způsob, jakým Mariánské Lázně dopustily postupný zánik akutní lůžkové péče v nemocnici ve městě,“ reagoval hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Jakub Pánik (ČSSD). Kraj podle něj o situaci v nemocnici s městem jedná, další krok ale musí podniknout Mariánské Lázně. „Místo mediálního výkřiku bych tedy spíše očekával od vedení města a společnosti jasně formulovaný návrh ke spolupráci s krajem, který striktně popíše, jaké kroky ke zlepšení zdravotní péče chystá město, nemocnice a jak se budou podílet okolní obce. Kraj je připraven společně se zástupci nemocnice najít řešení, jež bude mít oporu v legislativě,“ doplnil Pánik.

Podle něj nemonice není připravena ani na zřízení lékařské služby první pomoci, ani na čerpání finanční podpory v rámci dotačních titulů.

Nemocnice Mariánské Lázně disponuje 57 lůžky následné péče, 46 ošetřovatelskými lůžky dlouhodobé lůžkové péče a 20 sociálními lůžky, dále provozuje sedm odborných ambulancí. Většinovým vlastníkem nemocnice je Jakub Zavoral, město vlastní podíl 13 procent.

Nemocnicím KKN v Karlových Varech a Chebu Karlovarský kraj přispívá na chod ztrátových oborů, stejně jako soukromé skupině Nemos, která provozuje nemocnice v Ostrově a Sokolově. V sokolovské nemocnici, která kraji patří, navíc kraj investuje do obnovy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?