Šťastný: Výjimek z poplatků musí být co nejméně

13. 6. 2007 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidovci žádají, aby byly od placení u lékaře osvobozeny děti mladší patnácti let. Šťastný a někteří jeho kolegové však míní, že výjimek je v navržených poplatcích příliš. Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka hovoří o tom, že platit by neměly děti do 18 let...


Výjimek z placení poplatků u lékaře by mělo být podle zpravodaje zdravotnické expertní skupiny ODS Borise Šťastného co nejméně. Poslanec to ČTK řekl po úterním jednání skupiny, která se v rámci ODS zabývá zdravotnickou částí vládní reformy veřejných financí.

Lidovci žádají, aby byly od placení u lékaře osvobozeny děti mladší patnácti let. Šťastný a někteří jeho straničtí kolegové však míní, že výjimek je v navržených poplatcích už teď příliš.

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka navíc hovoří o tom, že platit by neměly děti do osmnácti let, a chce, aby byla celá zdravotnická část z reformy vyňata. „Ne ne, v žádném případě. Ta zdravotnická část reformy je velice důležitá,“ komentoval tento požadavek Šťastný.

Lidem, kterým by poplatky působily problémy, by podle něj měl pomoci sociální systém. Příliš mnoho výjimek by systému uškodilo, soudí.

„Nikdo pak už nebude vědět za co se platí a za co se neplatí, takže můj názor je, že takový zákon by neměl mít výjimky žádné,“ dodal poslanec ODS.

Přesto Šťastný věří, že v příštích dnech se podaří najít v rámci koalice, tedy i s KDU-ČSL, dohodu, a vládní blok tak bude vystupovat „jako jeden muž a jedna žena“.

Poslanci ODS, kteří dnes na jednání vnitrostranické expertní skupiny přišli, podle Šťastného zdravotnickou část reformy a záměry ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) podpořili.

S Julínkem se v úterý sešel i Hovorka, podle obou aktérů je zatím na závěry brzo. „Vysvětlil jsem mu záměry ministerstva zdravotnictví a vyslechl jeho námitky. Důležité je bavit se dál,“ komentoval jednání ministr.

Julínkův úřad poskytne lidoveckému poslanci zákony, které chystá. „Aby uvěřil, že příští rok přijdou opravdové reformní zákony, které budou měnit pozici českého pacienta,“ řekl novinářům Julínek.

Hovorku vnímá jako politika, který má silné sociální cítění a chce ujištění, že reforma nejsou jen poplatky. Věří, že během dalších vyjednávání ho přesvědčí.

„Jeho argumenty jsou vážné, ale nestačí to na to, aby mě přesvědčil,“ prohlásil Hovorka.

Pacienti by podle vlády měli od příštího roku platit 30 korun za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost, a to do výše 5000 korun ročně.

Poplatkům se mají vyhnout děti do tří let, děti umístěné v dětských domovech a polepšovnách, lidé v hmotné nouzi, odsouzení lidé se soudně nařízenou ochrannou léčbou a pacienti povinně léčení kvůli infekčnímu onemocnění. Úkony spojené s těhotenstvím budou zdarma i pro nastávající maminky.

Kromě zdravotnické části má vládní reforma i části daňovou a sociální. I pro ně ODS zřídila expertní skupiny. V rámci ODS bude asi nejsložitější najít kompromis v daňové oblasti.

Poslanec a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) totiž současnou podobu vládního návrhu daňových změn odmítá.

Vládní balík reforem minulý týden ve sněmovně přežil první kolo debaty, dolní komora by o něm měla definitivně rozhodnout v srpnu.

Kabinet bude pro jeho schválení potřebovat nejen jednotu vlastních řad, ale i podporu či aspoň toleranci dvou bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Opozice vládní představu reforem odmítá, podle ČSSD a KSČM bude výhodná jen pro ty nejbohatší a slibovanou stabilizaci veřejných rozpočtů stejně nepřinese. Kabinet naopak tvrdí, že bez reformy čeká veřejné finance rozvrat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?