Stát rozdělí dvě miliardy Kč na poskytování psychiatrické péče

19. 9. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí dvě miliardy korun na změnu organizace psychiatrické péče. Podpoří například zařízení pro poskytování komunitní péče, psychiatrická oddělení všeobecných nemocnic a vybavení mobilních týmů. Žádosti lze podávat od 31. října do konce června příštího roku.


ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Vilém Frček.

„Naším cílem je zlepšit podmínky pro poskytování psychiatrické péče. Změnou organizace jejího poskytování se zvýší její dostupnost i kvalita. Výsledkem by pak mělo být zvýšení úspěšnosti začleňování duševně nemocných do společnosti,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Ve výzvě je pro žadatele připraveno 1,7 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbylých 300 milionů korun je od státu. Minimální ani maximální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt není stanovena

Zájemci mohou žádat o dotace na zřizování nových či opravu stávajících zařízení pro poskytování komunitní péče, tedy takzvaných Center duševního zdraví. Ta mají tvořit mezistupeň mezi hospitalizační a ambulantní péčí. Vznikat mají i stacionáře se zaměřením na psychoterapeutické služby a ambulance poskytující rozšířené ambulantní služby v péči o osoby s duševním onemocněním. Ministerstvo dá peníze také na zřizování nových či rekonstrukce stávajících psychiatrických oddělení všeobecných nemocnic a na vybavení mobilních týmů Center duševního zdraví i jiných.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) spolu se zástupci zdravotních pojišťoven a odborné psychiatrické společnosti v červnu podepsali memorandum, podle kterého dostane psychiatrie v příštích letech víc peněz a stane se pro ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny jednou z priorit. Ročně jde na psychiatrickou péči kolem deseti miliard korun, částka by postupně měla narůst, peníze budou směřovat zejména do budování a chodu center duševního zdraví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?