Stát uhradí hexavakcínu výhradně dětem narozeným po 31. prosinci

29. 11. 2006 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Od příštího roku budou děti očkovány hexavakcínou, která v jedné očkovací látce sdružuje vakcínu proti šesti nemocem a očkuje se ve třech dávkách. Podle dosavadní praxe mohli rodiče svým dětem hexavakcínu koupit…

Od příštího roku budou děti očkovány hexavakcínou, která v jedné očkovací látce sdružuje vakcínu proti šesti nemocem a očkuje se ve třech dávkách. Podle dosavadní praxe rodiče, kteří chtěli dětem ušetřit bolest z většího počet vpichů, mohli hexavakcínu koupit.

Ostatní děti zdarma dostávaly tetravakcínu, která je chránila před třemi nemocemi, a proti dalším třem chorobám byly očkovány postupně. Nový očkovací kalendář vyvolává řadu otázek a znevýhodňuje rodiče, kteří svým potomkům již dopřáli výhodnější způsob vakcinace, ale děti ještě nevyčerpaly všechny dávky.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikert ČTK řekl, že pravidelné očkování hexavakcínou bude zahájeno u dětí narozených 1. ledna 2007 a později. Začne ve 13. týdnu po narození dítěte a tři dávky dítě dostane v prvním roce života. Čtvrtá se bude aplikovat nejméně po půl roce po podání třetí dávky, a to nejpozději do 18 měsíců po narození.

Jestliže u dítěte bylo očkování již započato podle dosud platného očkovacího kalendáře větším počtem vakcín, nemůže přejít na hexavakcínu. Pokud se dítě narodí koncem letošního roku a teoreticky by mohlo být již očkováno hexavakcínou, rodiče stejně neušetří.

Stát uhradí pouze čtvrtou dávka, a to jen v případě, že se rodiče rozhodnou zaplatit první tři dávky. Cikrt zdůraznil, že stát hradí hexavakcínu výhradně dětem narozeným po 31. prosinci 2006.

Pokud není možné z důvodu zdravotního stavu dítěte dodržet současný očkovací kalendář, rozhodne o dalším postupu pediatr, v jehož péči se dítě nachází. V současné době očkování hexavakcínou stojí rodiče zhruba 7000 korun.

Hexavakcína nahradí současné očkování třemi vakcínami: tetravakcínou proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a Haemophilus influenzae typu B, vakcínou proti hepatitidě typu B a vakcínou proti dětské přenosné obrně. Dítěti se tím ušetří sedm vpichů. Součástí vakcíny je i injekční neživé očkování proti obrně, kterou dnes dostávají děti v živé formě na lžičku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?