Stát zapomněl. A léky zdraží

29. 11. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Připravte si peněženky, nahoru vystřelí ceny tisíců léků. Dráž přijdou pacienty i stát. V předvolebním hemžení se zapomnělo na tzv. Janotův balíček, který loni ceny a úhrady pilulek snižoval o sedm procent. Ovšem jen na rok. Do 31. prosince 2010.


Šestasedmdesátileté Anděle Procházkové z Olomouce se při té zprávě pořádně zvedl tlak. Přestože jí ho lékaři pravidelně snižují pilulkami. Až si v lednu přijde do lékárny pro svůj Hydrochlorothizaid, dostane účtenku na vyšší cenu, než na jakou je zvyklá. Cena, kterou zaplatí, bude o sedm procent vyšší.

Vinu nese takzvaný Janotův balíček, který loni dočasně snížil ceny a úhrady léků. Hlavně kvůli krizi.

Předpokládaný nástup prvních problémů: leden příštího roku, tedy jakmile platnost Janotova balíčku vyprší. Zákonodárci totiž na Janotova úsporná opatření v oblasti léků pozapomněli. Ta přitom mají trvat jen do konce prosince. Pak se ceny léků vrátí do starých kolejí. Zaplatí za ně více stát i pacient.

Žaludeční vředy a tlak

„Slušně řečeno se to opominulo. Nikdo nepředložil příslušný návrh zákona, který by platnost balíčku prodlužoval,“ potvrzuje šéf zdravotního výboru poslanecké sněmovny Boris Šťastný. Dnes podle něho sice jakási poslanecká iniciativa vznikla, do konce roku se ji ale sněmovnou a Senátem protlačit nepodaří.

„Nejméně první dva tři měsíce tak budou ceny v původních kolejích - o sedm procent dražší,“ přiznává Šťastný. Zvednou se hlavně ceny a úhrady za léky pro cukrovkáře či pilulky na žaludeční vředy a vysoký krevní tlak.

Kolik peněz to bude stát státní rozpočet, nikdo nedokáže pořádně odhadnout. „Budou to stamiliony až miliardy,“ říká Martin Mátl z České lékárnické komory. Ještě méně se dá hodnotit dopad na peněženky lidí. „Změna se jich ale dotkne,“ přiznává Mátl.

Záležet bude především na tom, jak se k situaci postaví výrobci léků. Pokud projeví trochu velkorysosti a ceny sníží, nemusela by být změna nijak tragická. „Mluvil jsem se členy naší asociace a většina z nich prozatím uvádí, že ceny ponechá za současné hladině. Nebudeme na vzniklé situaci vydělávat,“ slibuje šéf České asociace farmaceutických firem Emil Zörner.

Určitou dobu bude podle něho navíc trvat, než se na pulty lékáren pilulky s upravenými cenami dostanou. „První měsíc či dva bude ještě zřejmě možné koupit i léky ze starých zásob a za starou cenu,“ podotkl.

Úpravy cen drhnou

Paradoxní na celé věci je, že žádných Janotových balíčků ani jiných jednorázových úsporných opatření by nebylo zapotřebí, pokud by se mohl stát spolehnout na vlastní úředníky. Jenomže to nemůže. Alespoň ne na ty, kteří působí za zdmi Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Ti mají podle zákona každý rok povinnost přezkoumat a opravit ceny všech léků. Pravidelně regulovat mají i lékové úhrady, to znamená tu část, kterou lidem za léky zaplatí pojišťovny. Změna se má týkat naprosto všech prášků, které smějí čeští lékaři předepisovat pacientům a které alespoň zčásti hradí pojišťovna. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale nic z toho nestačí dělat v čas.

Zákonná povinnost platí od ledna roku 2008, ceny i úhrady se měly za tu dobu upravit třikrát. Ústav to nestihl ani jednou. Za celé téměř tříleté období prošlo revizí 4306 úhrad léků z celkových 9631. „Navíc nikdo z ústavu včas neupozornil nového ministra na to, že se revize nestihne zřejmě ani letos,“ říká Mátl z lékárnické komory.

Mluvčí ústavu Veronika Petláková se brání: „Děláme, co můžeme. Jenomže systém je příliš složitý. Navíc ústav neměl žádné podklady z minulých let, na kterých by mohl stavět.“ Za pravdu jí částečně dávají experti na lékovou politiku. „Ten zákon je prokletý,“ posteskl si třeba expert na lékovou problematiku Josef Suchopár ze společnosti Infopharm.

Norma, se kterou přišel náměstek tehdejšího ministra Tomáše Julínka Pavel Hroboň a podle které se ceny léků stanovují, nemá podle Suchopára jinde ve světě obdoby. „Žádný jiný stát se nezabývá každým jednotlivým lékem ve správním řízení zvlášť. Proč taky? Pokud máme na trhu deset stejných pilulek, které mají stejné složení a liší se jen výrobcem a názvem, proč otevírat správní řízení na každý z nich zvlášť? Mohou mít cenu stejnou,“ vysvětluje Suchopár.

Česku proto unikají zbytečně miliardy za drahé léky. Už dávno měla přijít změna. K té ale nikdo z minulých ministrů ani poslanců neměl dost odvahy. „Nějaké platonické pokusy o změnu tady byly, většinou z pera ministerstva zdravotnictví, ani jeden z nich ale nakonec nikdy nedoputoval do vlády. A to vůbec nemluvím o parlamentu,“ vzpomíná Suchopár.

Léky v aukci

Současný ministr zdravotnictví Leoš Heger zatím připravil změnu jednu, ani ta ale příliš mnoho novinek nepřináší. Opírá se hlavně o dřívější ministerské návrhy. „Priorita ministerstva zdravotnictví je odstranění alespoň těch nejzásadnějších nedostatků a chyb,“ uvádí se v materiálu, který vypracoval ministerský ředitel odboru farmacie Filip Vrubel.

Úspory přesto změna přinese. „Chceme zavést alespoň to, že se na český trh dostanou rychleji takzvaná generika - tedy levné kopie originálních léků. Zaplatí za ně méně stát i pacienti,“ doplňuje Heger. Kromě toho chce, aby si levné léky do šedesáti korun hradili napříště lidé sami ze svého. Pojišťovna jim přispívat nebude. Celému systému se tak uleví.

Zvláštní plán má Heger pro nemocnice: všechny problémy s předraženými medikamenty vyřeší internetová holandská aukce. Nemocnice vypíšou soutěž, stanoví podmínky a pak už budou jen sledovat, jak se distributoři a farmaceutické firmy předhánějí v nabídkách. Ušetří stát i pacient. Spokojen ale bude i vítěz. Získá totiž výhradní právo dodávat svůj levný lék do nemocnice po celý rok.

Ve vzdálené budoucnosti by se mohla soutěž v přímém přenosu zavést i na celostátní úrovni. Už několikrát se totiž holandská aukce skvěle ověřila v praxi - třeba při nákupech elektřiny nebo služeb. Naposledy ohromil výsledek aukce vedení Fakultní nemocnice v Motole: ušetřila díky ní dokonce devět z deseti milionů, které chtěla poslat na hromadný tarif pro čtyři stovky služebních telefonů.

„Když jsme koukali na ten pohyb ceny dolů, tak jsme byli jako v Jiříkově vidění,“ přiznal Martin Voříšek, ředitel výpočetního střediska FN v Motole, který měl zakázku na starosti.

Koalice skřípe

Přesto ale spokojenost mezi politiky není, a drhne to přímo ve vládní koalici. S nefungující normou přišli právě občanští demokraté. Dnes se ale z útrob strany ozývá: za předražené léky může Heger (který ve vládě sedí za TOP 09). „Je odpovědností současného ministra zdravotnictví, aby podmínky ceny stanovil a ceny léků snížil,“ řekl například poslanec Boris Šťastný (ODS).

Přidává se i kritika z Hegerovy vlastní strany. Názory ministra na reformu jsou totiž méně razantní, než byl předvolební program TOP 09. „Stále si nejsem jistý, jestli potřebujeme reformu,“ řekl například ministr na nedávném sjezdu České lékařské komory. Několikrát také zapochyboval, jestli nechat pacienty skutečně hotově platit některé menší výkony, například operaci apendixu.

Podle nového ministra je spíše třeba trpělivá kultivace systému. Možná je to jen formulační rozdíl. Jenže pro stranu, která se profiluje jako proreformní, může být důležitý. Média proto už delší čas spekulují o tom, kdy Hegera politicky „odstřelí“ jeho vlastní strana. Pozapomenutí na Janotův balíček a s ním spojené úpravy cen léků mohou být v této přestřelce vítanou municí.

Spekulace o Hegerově odvolání jsou už tak hlasité, že přiměly Českou lékařskou komoru k netradičnímu kroku - ministra pro všechny případy preventivně podpořit: „Případné odvolání ministra zdravotnictví Hegera by komora v žádném případě nepovažovala za řešení problémů zdravotnictví,“ řekl šéf organizace Milan Kubek. Někdy mu prý „připadá, že ministr Heger sedí na kádi s olejem a fronta lidí pod ní připaluje knot“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?