Státní zakázku na prevenci rakoviny dostala agentura Ogilvy

14. 1. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zakázku na prevenci rakoviny získala po vítězství ve výběrovém řízení agentura Ogilvy, uvedl server Mediář.cz. Zakázku zadalo ministerstvo zdravotnictví, jeho mluvčí Viktorie Plívová ČTK jméno vítěze potvrdila s tím, že informační kampaň má přispět ke zvýšení zájmu obyvatel o prevenci rakoviny obecně, vyšší účasti na preventivních vyšetřeních a zvýšení zájmu o aktivní přístup k péči o vlastní zdraví.


Kampaň odstartuje v březnu a potrvá do poloviny příštího roku, předpokládaná hodnota je 30 milionů korun. Je součástí projektu za 107 milionů, v němž budou zvát zdravotní pojišťovny ženy na preventivní vyšetření prsu a čípku děložního a muže i ženy na preventivní vyšetření tlustého střeva a konečníku. V první vlně osloví pojišťovny 1,85 milionu lidí, v další vlně osloví ty, kdo na prevenci nepřijdou, celkem počítají v následujícím roce a půl s 3,5 miliony dopisů.

„Projekt adresného zvaní má přispět i ke snížení výskytu karcinomu prsu, děložního hrdla a kolorekta v pozdních stádiích, potažmo ke snížení úmrtnosti a zvýšení průměrného přežití u těchto diagnóz,“ doplnila mluvčí.

V rámci integrované komunikační kampaně budou využita klasická média jako televize, tisk, rozhlas, venkovní nosiče, online a PR, podpoří ji celorepubliková osvětová roadshow, besedy na základních a středních školách a spolupráce s neziskovými organizacemi. Do kampaně se zapojí přední odborníci z řad lékařů a známé osobnosti společenského života.

ČR je na černém žebříčku výskytu zhoubných nádorů - u 1000 žen ročně se zjistí rakovina čípku, u 6500 rakovina prsu a až u 10.000 lidí rakovina tlustého střeva a konečníku. Screeningové programy Česko má, pojišťovny je plně hradí, na vyšetření ale chodí výrazně méně lidí, než je potřeba.

Pozvánky na vyšetření rakoviny prsu v tomto projektu dostanou ženy od 45 do 70 let, čípku ženy mezi 25 až 70 lety a tlustého střeva a konečníku ženy i muži mezi 50 až 70 lety. S dopisem by měli oslovení jít k praktickému lékaři, ženy také ke gynekologovi, nasměruje je na další vyšetření.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?