Státní zastupitelství zastavilo stíhání Horáka a Paška kvůli IZIP

7. 4. 2014 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zastavilo stíhání někdejšího ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka a ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška, kteří byli loni obviněni z pletichy při veřejné soutěži. Důvodem stíhání byla smlouva, kterou pojišťovna s firmou IZIP, která pro ni v té době provozovala i elektronické zdravotnické knížky, uzavřela kvůli nákupu nových pojištěnců. Informaci serveru iDnes.cz dnes ČTK potvrdil mluvčí NSZ Petr Malý.


„Po přezkoumání věci jsme neshledali podmínky a důvody k zahájení trestního stíhání konkrétních osob,“ dodal mluvčí. O stížnosti obou obviněných NSZ rozhodlo 14. března. Policisté mají podle něj okolnosti případu znovu prověřit. „Vzhledem k tomu, že přípravné řízení je neveřejné, nebudeme k případu sdělovat bližší podrobnosti,“ uvedl Malý.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání ze 7. listopadu 2013 bylo zrušeno z důvodu jeho předčasnosti,“ řekl webu státní zástupce pražského vrchního státního zastupitelství Pavel Prygl.

Média již dříve uvedla, že policie loni v listopadu obvinila Horáka kvůli smlouvě z roku 2008, na jejímž základě poslala VZP firmě IZIP půl miliardy korun za nábor nových klientů. Kontrakt byl uzavřen bez veřejné soutěže, zákazníky navíc získala hlavně soukromá firma, s níž tehdy nebyla VZP majetkově propojena.

Smlouva o náboru nových klientů údajně byla v roce 2008 podepsána na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou. O dva roky později se VZP v dodatku podle médií zavázala, že neukončí spolupráci dříve než v roce 2014.

Za pletichy při veřejné soutěži Horákovi i Paškovi hrozilo až osm let vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?