Stav heliportů v pražských nemocnicích je katastrofální

29. 6. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Žádná z pražských nemocnic nyní nesplňuje světové trendy na tato zařízení. Žádný heliport nesplňuje ani předpisy EU. Jediný vyhovující je ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích. Je na střeše budovy, převoz pacienta nevyžaduje přítomnost sanitního vozu, nemocný není zbytečně překládán a z vrtulníku jde přímo na příjmové oddělení," řekl Deníku ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz...


Bez rychlé pomoci letecké záchranné služby při dopravních nehodách či akutním ohrožení života si pomoc potřebným už nedovedeme představit. Vrtulníky jsou pro transport zraněných nejrychlejší, jenže systém této rychlé pomoci má své mezery. V Praze dost zásadní. Heliporty k přistávání vrtulníků jsou většinou improvizované plochy, často neúnosně vzdálené od nemocnic a pacient musí být několikrát překládán. Několik otázek jsme položili řediteli pražské záchranné služby Zdeňku Schwarzovi.

Jaký je stav heliportů v Praze?

Naprosto katastrofální, to říkám upřímně. Žádná z pražských nemocnic nyní nesplňuje světové trendy na tato zařízení. Žádný heliport nesplňuje ani předpisy EU. Jediný vyhovující je ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích. Je na střeše budovy, převoz pacienta nevyžaduje přítomnost sanitního vozu, nemocný není zbytečně překládán a z vrtulníku jde přímo na příjmové oddělení.

Žádný jiný skutečně nevyhovuje?

Částečně snad heliport v nemocnici Na Bulovce, ale tam je bohužel stále závislost na transportu sanitním vozidlem. Což komplikuje provoz, blokuje sanitní vůz i lékaře.

A co ostatní heliporty?

Jsou naprosto nevyhovující. Vesměs jde o dočasné plochy, které je potřeba nahradit heliporty s přímou návazností na příjmový trakt.Ato je druhá část problému. Protože většina pražských nemocnic nemá trakty urgentního příjmu, kde by se pacientovi plně věnovali od začátku a nevykonávali jinou činnost. Většina ambulancí, kam pacienty předáváme, se musí věnovat standardním chronickým pacientům, nebo dokonce v nočních hodinách a o víkendech práci na oddělení. Což samozřejmě komplikuje příjem a plynulost předávání pacientů do péče nemocnice.

Může být kvůli nevyhovujícím heliportům pacient ohrožen na životě?

Jestliže vrtulník přistává na nevyhovující ploše, pacienta to neohrožuje. Komplikuje to práci pilotů, posádky záchranné služby, zkrátka celý provoz zabezpečení přednemocniční neodkladné péče v Praze. Je zbytečně blokována posádka a lékař. Byli bychom rádi, kdyby se k pacientovi vykládanému z vrtulníku u nemocnice nemusel vysílat vůz s lékařem.

Pokud přistane helikoptéra na nové přistávací ploše v Motole, za jak dlouho se pacient dostane k ošetření?

Může to trvat dvacet až třicet minut. Což je samozřejmě doba dlouhá. Prodlužuje ji zbytečné překládání, vykládání a nakládání pacienta. Problém je i v tom, že se blokují posádky z terénu, které mohou zachraňovat další lidi.

Víte o tom, že by měly být rekonstruovány heliporty v dalších pražských nemocnicích?

Snad jedině tady v Motole, kdemábýt do půldruhého roku vybudován heliport na střeše budovy.O dalších informován nejsem.Aže by některá měla dokonce na rekonstrukci schválené finanční prostředky, to už vůbec ne.

Vít Řezáč, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?