Stav Karlovarské krajské nemocnice není podle nového vedení dobrý

2. 9. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Stav Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) je neutěšený a podle prvních zjištění nového představenstva možná ještě horší, než původně čekalo.


Nemocnice jsou ve ztrátě, chybí kvalifikovaný personál, lékaři mají velké množství soukromých praxí, nemocnice řadu věcí zbytečně objednává od cizích firem, řekl to po prvním zasedání nového předsednictva jeho předseda Luděk Nečesaný. On a jeho tým chtějí ale současný stav zvrátit a dát nemocnici tvář i kvalitu krajské nemocnice.

Podle Nečesaného zatím nové vedení ještě nemá detailní přístup ke všem potřebným informacím. „S náhledu do nemocnice je třeba říci, že ekonomická situace není dobrá a už několik let není dobrá. Nedostatek personálu trápí celé zdravotnictví, ale tady je to ještě akcelerované a bude problém získat erudovaný personál. Nelíbí se mi uspořádání areálu nemocnice i její obraz,“ popsal některé první dojmy Nečesaný.

Jak podotknul, je varovné také množství stížností na chování zaměstnanců. Za doslova noční můru pak považuje to, že dosud nikdo neřešil personální a přístrojové vybavení právě stavěného pavilonu akutní medicíny.

Nicméně podle Nečesaného nejsou krajské nemocnice v Chebu a Karlových Varech, které spadají pod KKN v ohrožení existence a postupnými kroky by se měly chyby napravit.

Jako možné úniky peněz označil Nečesaný například velké množství takzvaného outsourcingu, tedy zadávání prací externím dodavatelům, ale také soukromé praxe lékařů v míře, jakou ani nečekal. „Pokud lékař plně zvládá své povinnosti v nemocnici a má soukromou praxi, zásadní problém s tím nemám,“ uvedl Nečesaný. Ale podle něj by mělo existovat pravidlo, že pokud pacient ze soukromé praxe potřebuje rozsáhlejší péči, lékař ho pošle do své nemocnice a ne naopak, že se pacienti z nemocnice vyvádějí do soukromých praxí.

Podle místopředsedkyně představenstva Miloslavy Tanečkové bude třeba nejdřív nastavit jasná pravidla řízení nemocnic, s kterými by se zaměstnanci ztotožnili. Nové vedení KKN neplánuje v té souvislosti zásadní personální změny, i když k některým jednotlivým výpovědím už došlo. Také snižování platů je podle nového vedení až tou poslední cestou, jak snižovat náklady. Jak ale podotkl Nečesaný, v minulosti byly platy stanovovány mnohdy nestandardně a nahodile.

Podle informací, které nové představenstvo v současné chvíli má, by se v současnosti měla ztráta hospodaření pohybovat ve ztrátě na úrovni 11 až 12 milionů. Reálný stav hospodaření ale může být řádově o 20 až 30 milionů horší. To bude podle Nečesaného jasné na konci září, kdy se účetně uzavře měsíc srpen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?