Stav některých zraněných Ukrajinců se v nemocnicích mírně zlepšil

3. 3. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní stav Ukrajinců, kteří byli po protivládních demonstracích v Kyjevě přepraveni na léčení do Česka, je stabilizovaný, u některých se dokonce mírně zlepšil. ČTK to sdělili zástupci nemocnic, které se o 27 pacientů starají.


Ve všeobecné fakultní nemocnici leží osm zraněných demonstrantů, z nichž čtyři už podstoupili operaci. Na chirurgické klinice jeden s otevřenou zlomeninou holeně a druhý se střelným zraněním nohy. Na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie podstoupili operaci také dva pacienti, jeden se zlomenou spodní čelistí a jeden se zlomeninou očnice. Ostatní pacienti jsou na pozorování. Všichni jsou podle mluvčího nemocnice Filipa Brože ve stabilizovaném stavu. „K žádné radikální změně nedošlo, u některých pacientů jsme zaznamenali spíš mírné zlepšení,“ uvedl.

Ústřední vojenská nemocnice přijala osm nejvážněji zraněných Ukrajinců, kteří utrpěli střelná poranění hlavy, tříštivé zlomeniny, rozsáhlá střelná poranění střev, močového měchýře. Péče o pacienty podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke pokračuje. O operaci rozhodnou lékaři podle vyšetření, kterými pacienti prošli nebo procházejí. „Nemám žádné aktuální informace, že by se něco změnilo,“ řekla Zinke. Další informace očekává v pondělí.

Zatím se nepodařilo získat aktuální vyjádření Fakultní nemocnice v Motole, která přijala zbývajících 11 zraněných lidí. Pacienti většinou utrpěli střelná zranění plic břicha a končetin. Dva už byli operováni. V pátek nemocnice uvedla, že pacienti nejsou v kritickém stavu, ale většinou u nich hrozí infekce, protože mají rány až 12 dní staré a některé byly ošetřené jen provizorně. Léčení ukrajinských pacientů poskytuje Česko v programu Medevac, vláda na něj zatím vyčlenila deset milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?