Stávkovat bude 100 000 lidí

8. 12. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Českou republiku dnes zasáhne mohutná celodenní stávka zaměstnanců státní a veřejné správy kvůli krácení jejich platů a dalším vládním úpravám zákoníku práce.


Pět minut po poledni začnou ve více než ve dvou desítkách českých a moravských měst protestní shromáždění, kterých by se podle odhadů odborářů mělo zúčastnit kolem 40 tisíc lidí.

Celkem se do stávky přímo zapojí zhruba 100 000 státních zaměstnanců, dalších sto tisíc pracovníků škol, nemocnic, úřadů, soudů, kulturních zařízení, ale třeba i policie a hasičského záchraného sboru pak protest různě podpoří, uvedly včera odbory.

Konec a počátek stávky se bude řídit pracovní dobou na jednotlivých pracovištích. Zcela uzavřeno má zůstat například na 500 škol, v dalších zhruba dvou tisícovkách bude sice probíhat výuka, ale nebude se vařit ve školní kuchyni. Provoz omezí také nemocnice, soudy, úřady nebo kulturní zařízení.

Odbory včera kvůli stávce kritizoval premiér a předseda ODS Petr Nečas. Jak prohlásil, nejde o korektní obhajobu práv zaměstnanců, ale odbory se spolu s levicovou opozicí snaží rozehrát politickou hru, která by mohla destabilizovat zemi.

Nečas současně zopakoval, že vláda považuje své úsporné kroky za nutné. „Od snížení objemu na mzdy ve státní a veřejné správě o deset procent proto nemůžeme ustoupit a neustoupíme,“ řekl premiér. Vládní reformy jsou podle něj minimem, které umožní stabilizovat rozpočet na příští rok, který by jinak podle premiéra zkolaboval.

Doprava by dnes měla fungovat bez omezení a jediné komplikace lze očekávat v místech demonstrací naplánovaných ve 21 městech, včetně všech krajských.

Mnohem většími problémy hrozila akce nespokojených zemědělských odborů, které na podporu svých požadavků v kolektivním vyjednávání chtěly zablokovat před Prahou některou z dálnic. Zemědělští odboráři, jak Právu včera potvrdil předseda odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek, ale nakonec od plánované blokády upustili. Podařilo se jim totiž včera uzavřít smlouvu se zaměstnavatelskými svazy. „Celkové zvýšení mezd pro příští rok má činit 2,7 procenta, z toho v dělnických povoláních se mzdy zvednou o 3 procenta,“ řekl Právu Dufek.

Zemědělské odbory, které nejsou členem ČMKOS a působí v rámci Asociace samostatných odborů, jsou však podle Dufka plně solidární se středeční stávkou státních zaměstnanců, někteří odboráři ze státních podniků z resortu zemědělství se protestní akce dokonce přímo zúčastní.

Zavadil: Drábek zakázal stávky úřadům

Stále více se spekuluje o tom, že kvůli plánované účasti ve stávce zaměstnancům v některých úřadech hrozí vyhazovy.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil včera uvedl, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zakázal účast na stávce zaměstnancům České správy sociálního zabezpečení a úřadů práce. Podobné informace prý mají odbory i z pozemkových úřadů. Právo o údajných hrozbách vyhazovů v souvislosti se stávkou zase informovali pracovníci dvou finančních úřadů. Tím se ovšem podle odborářů porušuje ústava a Listina základních lidských práv a svobod.

Ministr práce měl podle Zavadila tento svůj krok učinit přes ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), který nařídil, aby pobočky ČSSZ zůstaly v provozu. „Dojde tak k tomu, že se řada lidí stávky nezúčastní z existenčních důvodů,“ prohlásil první místopředseda OS státních orgánů a organizací Jan Rovenský. Jeho odborový svaz počítal s účastí na 12 000 až 13 000 lidí, poté prý ovšem počet účastníků klesl.

Drábek se proti nařčení odborářů ostře ohradil. „Je to účelově vypuštěná lež. Žádnému státnímu zaměstnanci jsem ani náznakem nezakázal účast na zítřejší stávce. Prohlášení odborů je lživé a jen dokládá, že se neštítí žádného prostředku ke vzbuzování uměle vybuzených emocí a přilévání pod kotel sporu, jehož jsou samy tvůrci. Vysvětlovat pokles počtu stávkujících uměle vytvořeným prohlášením někoho jiného je prostě ubohé,“ uvedl ministr v tiskovém sdělení.
Tvrzení odborů pak odmítlo i vedení ČSSZ.

Jen z odborového svazu zdravotnictví a sociální péče se očekává účast zhruba 60 000 lidí. Nedá se ovšem odhadnout, kolik z nich bude přímo stávkovat a kolik z nich bude se stávkou sympatizovat. „Nemocnice pojedou, co se týká personálního obsazení, na minimum,“ řekla předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

A nemocnice tak musí zabezpečit základní péči o pacienty, aby nebylo ohroženo jejich zdraví a životy. Ve víkendovém provozu by tak měly být například Vojenská nemocnice Brno, Nemocnice Pardubice či nemocnice v Trutnově.

Pokud se týká školství, mělo by být zavřeno úplně 500 škol a necelých 2000 částečně. Nejvíce jich bude stávkovat na jižní a severní Moravě, nejméně na Plzeňsku a Ústecku.

Stávkovat se bude také v kultuře. Například Státní opera v Praze bude mít náhradní program, protože bude ve stávce 65 % členů sboru a protest podpořili i hudebníci. V Národním divadle stávkuje 80 % sboru, v Brně v Národním divadle stávkuje sbor. Do stávky se zapojí také část zaměstnanců Národního muzea. Konkrétně bude zavřeno národopisné oddělení. Do stávky vstoupí i pracovníci Památníku národního písemnictví. Budou omezeny provozy i v galeriích.

Protesty hrozí už i firemní odbory

Demonstrace ve městech začnou ve 12.05. Pouze ve třech městech, Ostravě, Havířově a Frýdku Místku, byl jejich začátek posunut na 15. hodinu. Důvodem je, aby se shromáždění mohli zúčastnit i zaměstnanci z podnikatelské sféry. Na demonstracích se také očekává účast hasičů, vojáků a policistů, kteří nemohou ze zákona stávkovat. V Praze se demonstranti sejdou na Palackého náměstí, kde vystoupí i šéf konfederace odborových svazů Zavadil.

Odbory se v průběhu včerejší tiskové konference ohradily proti nařčením vládních politiků, že v jednáních, která stávce předcházela, nepředložily žádné návrhy, které by pomohly státnímu rozpočtu ušetřit peníze. „To není pravda, my jsme například navrhovali, aby se změnila léková politika,“ řekla Žitníková. To by podle ní přineslo šest miliard korun. Stávku jednoznačně podpořily také odbory v podnikatelské sféře. Je to podle nich selhání vlády. „Chci vzkázat panu premiérovi za podnikatelskou sféru, že je to poslední varování,“ řekl předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Odbory podle něj například nechtějí nechat rozvracet sociální systém. Mohly by tak do budoucna přikročit k dalším protestům.

Protest policistů a hasičů proti snižování mezd se uskuteční příští středu v Praze u Poslanecké sněmovny. Při schvalování rozpočtu chtějí být účastnici demonstrace přítomni i na galerii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?