Ústavní soud zrušil přeregistrace

29. 11. 2012 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechna stávající zdravotnická zařízení, včetně soukromých lékařů, se automaticky stávají poskytovateli zdravotních služeb a nemusí absolvovat přeregistraci a žádat o nová oprávnění. Ústavní stížnost na popud ČLK podalo před časem dvacet senátorů.


Ústavní soud zároveň zrušil státní registry zdravotníků, takže registr lékařů dále povede pouze Česká lékařská komora, registr stomatologů Česká stomatologická komora a registr lékárníků Česká lékárnická komora. Zdravotníci nemusí sdělovat státu své citlivé osobní údaje.

„ČLK považovala zákon v podobě prosazené tandemem Heger - Šnajdr za první krok k likvidaci části soukromých lékařů. Toto nebezpečí se komoře podařilo zažehnat díky 20 senátorům, kteří podali ústavní stížnost zpracovanou právníky ČLK. V otázce drakonických pokut za často velmi banální pochybení, které prosadilo ministerstvo zdravotnictví, Ústavní soud sice příslušná ustanovení zákona přímo nezrušil, ale zdůraznil, že sankce udělované správními orgány musí být přiměřené závažnosti provinění a lékaři i zdravotnická zařízení se mají právo proti jejich tvrdosti odvolat k soudu, včetně soudu Ústavního,“ informoval naši redakci prezident ČLK Milan Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?