Stáže středočeských a čínských lékařů začnou možná už v lednu

15. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Výměnné stáže středočeských a čínských lékařů začnou možná už v lednu. Stáže předcházejí otevření kliniky čínské medicíny v mladoboleslavské nemocnici, které by se mělo uskutečnit příští rok. Novinářům to na tiskové konferenci řekla středočeská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (ČSSD).


Stáže budou sloužit ke vzdělávání lékařů a výměně zkušeností.

První ambulance čínských lékařů, kteří nabídnou pacientům možnost léčby tradiční čínskou medicínou, začne fungovat v královéhradecké fakultní nemocnici 21. září.

Klinika v Mladé Boleslavi má vzniknout v léčebně dlouhodobě nemocných, která je umístěna mimo areál Klaudiánovy nemocnice. Ředitel Luděk Kramář při návštěvě středočeské delegace v čínské provincii S'-čchuan, která se uskutečnila minulý týden, uzavřel dohodu o spolupráci s tamější lékařskou univerzitou. „Čínská strana už má vytipované lékaře, kteří se domluví také anglicky a česky a požádala, abychom také vytipovali lékaře, kteří by o stáže měli zájem,“ uvedla Fialová.

Centrum tradiční čínské medicíny v Boleslavi by mělo být zaměřeno například na odstraňování bolestí bez chemických léků či na rehabilitaci. Tradiční čínská medicína je léčebný systém, který k léčení využívá zejména bylinnou léčbu, ale také masáže, změnu stravy a životního stylu, akupresuru nebo akupunkturu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?