Stejné podmínky pro všechny výdejce zdravotnických prostředků

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Asociace výdejců a prodejců zdravotnických prostředků (AVZP) sdružuje 30 subjektů a jejím cílem je hlavně změna zákona o zdravotnických prostředcích, aby se na trhu nastavila jasná pravidla příznivá pro pacienty. Na otázky redakce odpověděla tisková mluvčí AVZP Karolína Kroupová.




Uvádíte praxi, kdy zdravotní pojišťovny běžně uzavírají smlouvy s výdejnami ZP, aniž by po nich požadovaly splnění zákonných požadavků, jako je například potřebné vzdělání personálu. Zákon úroveň vzdělání výdejce ZP nekonkretizuje?
Zatímco zákon o zdravotnických prostředcích stanovuje v případě výdejny zdravotnických prostředků, jaké konkrétní fyzické osoby mohou vydat lékařem předepsaný zdravotnický prostředek pacientovi, v případě smluvních výdejců tak zákon nečiní. To jinými slovy znamená, že v lékárně a výdejně zdravotnických prostředků vydá předepsaný zdravotnický prostředek farmaceut nebo farmaceutický asistent, tedy skuteční odborníci pro oblast zdravotnických prostředků. U smluvního výdejce však tato jistota není, jelikož předepsaný zdravotnický prostředek může vydat i osoba, která nemá požadovanou odbornost či specializaci.
S jakými dalšími problémy plynoucími ze zákona o ZP se výdejny potýkají?
Členové AVZP splňují veškeré zákonné podmínky pro provozování výdejny zdravotnických prostředků – zaměstnávají odborníky, kteří disponují požadovaným vzděláním, splňují technické vybavení provozoven a zároveň jsou řádně registrovaní u příslušného Krajského úřadu. Oproti tomu smluvní výdejci tyto podmínky nesplňují, přesto s nimi zdravotní pojišťovny běžně uzavírají smlouvy. To vede k znevýhodnění pacientů, kteří jsou vystaveni pochybné péči neodborných pracovníků. Naši členové, jakožto skuteční specialisté v oboru zdravotnických prostředků, mají formální vzdělání, které jim umožňuje poskytovat kvalitní péči o pacienta a být mu nápomocni i radou při výběru vhodného zdravotnického prostředku.
Čeho se konkrétně týkají přechodná ustanovení v zákoně o ZP, na jejichž tvorbě se chce AVZP podílet?
Naším cílem je stanovit stejná pravidla, která budou platit stejně pro naše členy – řádně registrované výdejny zdravotnických prostředků – i pro smluvní výdejce. Nechceme, aby statut smluvního výdejce měl zvláštní výhody oproti registrovaným výdejnám zdravotnických prostředků. Toto je nutné zakotvit zákonem o zdravotnických prostředcích.
Chce se AVZP podílet na novelizaci zákona o ZP?
Určitě ano. Jelikož náklady na zdravotnické prostředky se pohybují v hodnotě několika miliard ročně, chtěli bychom novelizací zákona o ZP vrátit jasná pravidla do výdeje zdravotnických prostředků v České republice a zamezit tak případným únikům či nesrovnalostem v této oblasti. Domníváme se, že toho lze dosáhnout mimo jiné zakotvením konkrétních povinností takzvaných smluvních výdejců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?