Stomatologové: Stát dává málo peněz do zubní prevence

16. 3. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém plateb ve stomatologii je podle stomatologů špatně nastaven, protože preferuje léčbu následků špatné péče o zuby před prevencí.


Uvedli to zástupci České stomatologické komory (ČSK). Vyzdvihnout význam prevence má Světový den ústního zdraví, který se uskuteční 20. března a který komora v Česku organizuje.

Ze zdravotního pojištění se podle stomatologů platí ročně asi pět milionů zubních výplní za zhruba 1,5 miliardy korun. „Za 35 milionů korun ročně jsme schopni všechny děti v ČR naučit čistit si zuby. Místo toho dáváme 1,5 miliardy korun do výplní. To jsou nesrovnatelná čísla,“ řekl Roman Šmucler, který se letos v září ujme funkce prezidenta ČSK. „Kdyby lidé o chrup pečovali, tak do jisté míry nebudou stomatologa vůbec potřebovat. Ale náš zdravotní systém je postaven úplně špatně,“ poznamenal Šmucler.

Podle stomatoložky Hany Zallmannové se z veřejného zdravotního pojištění hradí následky špatné péče o zuby, což stojí hodně peněz, a na prevenci už nezbývá. Zallmannová vede preventivní program Dětský úsměv, v němž se děti z mateřských a základních škol a z dětských domovů učí správné péči o zuby. Letos se program zaměří i na děti ve vyloučených lokalitách. Za vzor dává lékařka podporu prevence v Německu, kde pojišťovny hradí dětem od šesti do 18 let kromě preventivních prohlídek u zubaře také dvakrát ročně dentální hygienu, nebo ve Švýcarsku, kde mají preventivní program ve školách od roku 1963. Ve Švýcarsku se podle ní po 45 letech programu snížila kazivost zubů o 80 až 90 procent.

Šmucler také uvedl, že se v posledních letech snížilo množství peněz, které jde z veřejného zdravotního pojištění do stomatologie. Zubaři si dlouhodobě stěžují na to, že zhotovení zubní výplně za peníze od zdravotních pojišťoven je v potřebné kvalitě prakticky nemožné. Podle Zallmannové by při současných platbách pojišťoven musel zubař stihnout ošetřit například více než čtyři dětské pacienty se zubním kazem za hodinu, což není reálné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?