Stomická sestra musí být také dobrý psycholog

21. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní nemocnice je jedním z mála zdravotnických zařízení, které zřídilo při chirurgickém oddělení pracoviště stomické sestry jako samostatné funkční místo. "Stomie je umělé vytvoření vyústění dutého orgánu přes stěnu tělní...


Havlíčkův Brod - nejčastěji pro nemožnost obnovit činnost orgánu. Většinou jde o střeva nebo močovod tak, aby jeho obsah odcházel z těla přirozenou cestou. Vedou k tomu různé patologické stavy, nejen zhoubné nádory, ale také záněty, vrozené vady nebo úrazy,“ vysvětlila včera podstatu stomie vrchní sestra chirurgického oddělení Jaroslava Kuželková.

Stomie, mezi laickou veřejností známé jako umělý vývod, mohou být buď trvalé, nebo dočasné, ale pro postiženého je to vždy zásah do jeho života. Znamená zátěž pro psychiku, je velkou zkouškou i pro jeho nejbližší z rodiny. Aby byl nemocný v budoucnu schopen se s tímto “ údělem“ vypořádat a navzdory němu vedl

plnohodnotný život, je právě úkolem stomické sestry.

Původně tuto činnost vykonávala na oddělení při vlastním zaměstnání staniční sestra. Až v první polovině roku 1996, se podle vrchní sestry Kuželkové a díky pochopení ředitele Karla Přibyla, podařilo zřídit při chirurgickém oddělení pracoviště stomické sestry na plný úvazek. V okresní nemocnici vykonává tuto funkci zdravotní sestra Věra Nováková, která absolvovala speciální kurs a spolupracuje v případě potřeby se všemi odděleními, kde se pacienti se stomií léčí. Seznamuje je velmi citlivě s problémem, učí je jak stomii ošetřovat, kde získat pomůcky, ale hlavně jak zvládnout potíže v počátečním období za pomoci rodiny či partnera.

Jak zdůraznila Jaroslava Kuželková, počátky práce stomické sestry byly doslova průkopnické, ale vzhledem k nárůstu počtu pacientů s umělým vývodem se její práce stává stále potřebnější. Na chirurgickém oddělení B je ambulance otevřena v úterý a čtvrtek od 9 do 11 hodin.

Štěpánka Saadouni, Noviny Havlíčskobrodska, 21.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?