Stop stigmatu schizofrenie - 2. ročník Bláznivého festivalu na pomoc pacientům se schizofrenií

3. 9. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na podporu osvěty a správné léčby schizofrenie se v úterý 9. 9. 2014 ve od 14 do 20 hod. uskuteční v pražských Žlutých lázních již 2. ročník Bláznivého festivalu. Po úspěchu prvního ročníku se mohou návštěvníci letos těšit na ještě více bláznovin v podání pacientských sdružení, netradiční workshopy nebo koncert Tata Bojs.


Bláznivý festival je součástí destigmatizační kampaně na podporu osvěty a správné léčby schizofrenie. Jejím cílem je přiblížit svět schizofreniků co nejširší veřejnosti a ukázat, že pacienti se schizofrenií jsou lidé jako my a pokud jsou správně léčeni, není důvod se na ně dívat skrz prsty, či z nich mít strach. Odtud také název celé kampaně - “Jsem jako ty”.

„Druhý ročník festivalu se ponese v duchu motta 'Plaveme v tom spolu', chceme naznačit, že jsme všichni na jedné lodi a ty, co měli méně štěstí a onemocněli schizofrenií, rozhodně neházíme přes palubu,“ uvedla za organizátory Hana Brychtová.

Největší prostor bude i letos věnován sdružením a pacientským organizacím, které pomáhají pacientům se schizofrenií a jejich rodinám. „Nechtěli jsme ale, aby sdružení pouze rozdávala letáčky a informace, prezentace jednotlivých sdružení je tedy pojata jako veletrh výrobků z jejich terapeutických dílen. Návštěvníci se tak mohou těšit na výrobky z keramiky, látkové hračky, ručně tkané výrobky, výrobky z hedvábí, obrazy, bižuterii a mnohé další,“ doplnila Brychtová.

Zakoupením výrobků návštěvníci podpoří dané sdružení a dozví se, kde konkrétně prostředky pomohou. Milovníci domácích receptů se navíc mohou těšit na čerstvé zákusky, domácí sušenky a limonádu, kávu, nebo osvěžující míchané nápoje v mobilních kavárnách. Veškerý výtěžek z prodeje poputuje jednotlivým sdružením.

Pro zájemce budou připraveny také zajímavé workshopy. Loutkový, výtvarný, či hudební workshop v podání studentů DAMU, realizované v rámci projektu „Divadelní tvorba ve specifické skupině“. Pro tvořivé bude připravena výroba korálků a doplňků z recyklovaných materiálů, či zdobení baněk.

Pro pacienty a jejich rodiny bude na místě zajištěno odborné sociální poradenství, dluhové poradenství a poradenství na základě vlastní zkušenosti s nemocí. Nejen pro pacienty pak bude k dispozici speciální stanoviště s ukázkou kognitivní terapie a jejího využití v rámci léčby pacientů se schizofrenií.

Na pódiu se budou po celý den střídat umělecké soubory z řad klientů, pacientských sdružení a organizací pomáhajících schizofrenikům. Divadelní a hudební vystoupení doplní speciálně pro Bláznivý festival premiérové představení divadelní hry ONI ONY v podání herců DAMU. Festival ukončí koncert skupiny Tata Bojs.

„Smyslem akce je upozornit na to, že schizofrenie je sice vážné duševní onemocnění, ale je možné ho léčit. Důležité ovšem je prolomit stigma a předsudky, které jsou se schizofrenií spojovány, aby se pacienti nebáli o svých problémech mluvit a k správné léčbě se dostali včas. Vezmeme-li, že v České republice je 120 000 schizofreniků (1,2 % populace), ale léčí se jich pouze 66 500, téměř polovina nemocných se neléčí, nebo se k léčbě dostane velmi pozdě. Správná reakce na léčbu se poté o to snižuje. Je proto potřeba o schizofrenii otevřeně mluvit, ukázat, že i s takto závažnou nemocí mohou pacienti, kteří se léčí, žít a bavit se,“ uzavřela Brychtová.

Životu se schizofrenií je letos věnován i Světový den duševního zdraví, který připadá každoročně na 10.10.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?