Stovka za neschopenku nebude

24. 7. 2010 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Náklady na hlášení pracovní neschopnosti začne od 1. srpna platit lékařům stát. Pacientům tak už nehrozí, že by museli za neschopenku dát sto korun.


Změny se lékaři dočkali po téměř roce vyjednávání a dalším půlroce legislativních prací.

Dosud hradili poštovné sami, z plateb zdravotního pojištění ale neměli tento výdaj krytý. Chtěli proto začít vybírat od pacientů za neschopenku sto korun. Svaz pacientů to napadl jako nezákonné, proti byla i ministerstva zdravotnictví (MZ) a práce a sociálních věcí (MPSV).

Podle informací z webu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostanou lékaři bezplatně obálky s předtištěným textem „Poštovné hradí adresát“ a s nadepsanými adresami jednotlivých okresních správ sociálního zabezpečení a číslem dohody uzavřené s Českou poštou.

Užívat je budou pro hlášení vzniku a ukončení pracovní neschopnosti, povolení vycházek, změny místa pobytu v době pracovní neschopnosti, změny diagnózy, porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce a jeho předání do péče jiného ošetřujícího lékaře. Lékaři mohou nové obálky užívat od 1. srpna 2010.

Lékaři měli dosud hrazen jen signální kód v ceně 5,25 koruny za hlášení nemoci zdravotní pojišťovně. Doporučený dopis správě sociálního zabezpečení je stál 26 korun, průměrné náklady na administrativu jedné pracovní neschopnosti vyčíslila Česká lékařská komora na 100 korun.

Peníze na úhradu poštovného dostane ČSSZ od MPSV. To odhadlo roční výdaje související s touto činností na desítky miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?