Stovky milionů půjdou na léčbu mozku

12. 3. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Až devět set milionů korun z evropských fondů získají podle informací deníku E15 české nemocnice na modernizaci center, která léčí cévní mozkové příhody. Stačí jediné: dostat se do plánované sítě specializovaných pracovišť.


O tom, které nemocnice budou mít na dotace nárok, rozhodne v dubnu auditorská komise složená ze zástupců ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven a odborné veřejnosti. Jednotlivá pracoviště mohou podávat přihlášky ještě v průběhu března.

Ministerstvo zdravotnictví chce centralizovat péči pro pacienty s cévními mozkovými příhodami. Ještě letos ustaví deset až dvanáct takzvaných Komplexních cerebrovaskulárních center, která budou poskytovat špičkovou péči včetně neurochirurgických zákroků.

Nemocnicím se tak otvírá jedinečná možnost, jak se vybavit moderními přístroji. „O zařazení do sítě určitě požádáme, rádi bychom vybavili z evropských financí neurochirurgii a diagnostiku,“ říká třeba Karla Havlíková z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Ostatní zařízení, jež splní zadávací podmínky, ale neurochirurgii nemají, získají statut takzvaných iktových center. I ta budou mít nárok na dotace z EU. „Chceme jednotlivá centra geograficky rozdělit v rámci celé České republiky tak, aby byla zajištěna co nejlepší dostupnost pro pacienty a záchrannou službu,“ uvedl Vlastimil Sršeň z ministerstva zdravotnictví.

„Strukturální fondy EU představují významnou příležitost, jak naše pracoviště dovybavit, a tím ještě více zkvalitnit péči o nemocné a na minimum zmírnit dopady cévních mozkových příhod,“ míní Šárka Urbánková z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Šest set až devět set milionů korun z evropských fondů pokryje 85 procent nákladů na vybavení center. Patnácti procenty se budou podílet samy nemocnice, které už teď investují do neurologie desetimiliony.

Podle informací deníku E15 by každé komplexní cerebrovaskulární centrum mělo získat 120 milionů korun.

Tuto částku však ministerstvo zdravotnictví nepotvrdilo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?