Strach z ptačí chřipky v Evropě klesá, v Asii zatím ne

30. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ptačí chřipka představuje pro stále menší počet lidí v Evropě důvod ke znepokojení. Všude ve světě ale tomu tak není, například v Kuvajtu má z viru H5N1 strach 78 procent obyvatel a v Austrálii 74 procent. Vyplývá to z údajů reprezentativního průzkumu, které ve čtvrtek v Hamburku zveřejnil demoskopický institut Ipsos...


Hamburk -

Přitom v zemích, kde mají z ptačí chřipky největší strach, nákaza ještě vůbec nevypukla - neměli tam ani jeden případ. Naproti tomu v Německu, Francii a Švédsku, kde již nákaza postihla řadu ptáků a dokázala se přenést i do chovů, má obavy jen 24 až 48 procent dotázaných. „Podprůměrné znepokojení“ ptačí chřipkou v evropských zemích vychází z velké důvěry občanů v příslušné státní orgány, které s chřipkou bojují, domnívají se odborníci z Ipsosu.

Šíření infekce ptačí chřipky však v řadě zemí přece jen změnila návyky spotřebitelů, kteří nyní konzumují méně drůbeže a vajec. Například v Saúdské Arábii se spotřeba drůbežího masa snížila o 30 procent a vajec o 26 procent. V Německu to bylo zřetelně méně - o 18 procent méně masa a o 13 procent méně vajec. Nejchladnokrevnější jsou ale Švédové: přestože se choroba v jejich zemi objevila, své stravovací návyky prakticky nezměnili.

Průzkum dotýkající se řady různých otázek, mimo jiné i ptačí chřipky, se uskutečnil letos v květnu a zahrnul 20.000 lidí v 19 zemích světa.

ĆTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?