Strava ovlivňuje prognózu kolorektálního karcinomu

10.10.2007
přidejte názor
Ilustrační obrázek
Autor: VitalikRadko – Depositphotos
Ilustrační obrázek

Nezdravá strava zhoršuje prognózu nemocných s kolorektálním karcinomem. Tento závěr vyplynul z americké observační studie, jíž se zúčastnilo přes 1000 nemocných s kolorektálním karcinomem ve stadiu III. Nemocní během adjuvantní chemoterapie a půl roku po ní vyplnili semikvantitativní dotazník týkající se jejich stravy.




Autoři studie pak nemocné rozdělili na ty, kteří se stravovali převážně zdravě (hodně ovoce, zeleniny, drůbeže a ryb) a převážně nezdravě (hodně masa, tuků, bílého pečiva a sladkostí). Během doby sledování 5 let se ukázalo, že nezdravá strava významně zhoršuje prognózu nemocných. Ti, kteří jedli nejvíce nezdravě, měli v porovnání se zdravými jedlíky až třikrát vyšší pravděpodobnost relapsu a více než dvakrát vyšší mortalitu. Zdravá strava prognózu onemocnění významně neovlivnila.

JAMA, 2007, 298, p. 754-764

Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková, Ph.D.

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek