Strážce pacientů

4. 10. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve světě medicíny a péče o pacienty se kvapem rozjíždí nový trend - takzvaná telemedicína. Díky ní se do budoucna nebudeme muset bát, že do nemocnice nepřijedeme včas nebo že se náhle přitíží naší babičce, která je po operaci sama doma.


Jedná se o speciální technologii, která nabízí neustálý monitoring nemocného. Ten odpočívá v klidu svého domova, ale zároveň je pod neustálým dohledem zdravotníků.

U nás se telemedicínou zabývá Fakultní nemocnice v Olomouci. Právě tam by mělo co nevidět vzniknout Národní telemedicínské centrum, které bude moci kontrolovat až 50 tisíc pacientů.

„Začátek července příštího roku považuji za seriózní datum pro spuštění centra,“ uvedl pro týdeník EURO Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky FN v Olomouci. Nový projekt, a zejména hardware, bez něhož by to nešlo, bude z části financovat ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, a to převážně z evropských zdrojů.

Centrum by mělo společně s ostatními nemocnicemi poskytovat služby pro celou republiku. Lékaři počítají také s tím, že se pacient se svým ošetřujícím lékařem bude moci spojit přes Skype, což má celý proces zefektivnit a zrychlit. „Na poli telemedicíny lze očekávat masivní rozvoj,“ shodují se odborníci.

NEJDŘÍV DOBROVOLNĚ

Telemedicína se v klinické praxi začala zavádět až po roce 2001 a má spoustu podob. Nyní jejích výhod v Česku využívá asi 1500 pacientů. Těm je kromě FN v Olomouci zprostředkovává také klinika kardiologie v Institutu klinické a experimentální medicíny, FN Na Homolce, FN u svaté Anny v Brně a nemocnice v Českých Budějovicích.

Monitorují pacienty s poruchami srdečního rytmu, srdečního selhání, pacienty s velmi vysokým krevním tlakem a také ty, kteří berou lék Heparin na ředění krve. V Olomouci se podle Táborského připravují na nemocné s cukrovkou, jimž by přístroj na dálku měřil množství cukru v krvi.

Doposud lékaři monitorovali pacienty zcela dobrovolně a bez nároku na honorář. To se ale nyní změnilo. Podle Táborského totiž ministerstvo zdravotnictví telemedicíně přiřadilo oficiální kód, díky němuž ji do budoucna pojišťovny budou proplácet.

Ve světě se telemedicína stává velkým hitem a využívají ji pacienti s různými diagnózami. V Německu, stejně jako jinde, jde zejména o kardiologii. Pacienta po propuštění z nemocnice monitoruje speciální technologie, kterou má nemocný doma. Ta umožňuje každodenní zasílání informací o krevním tlaku a činnosti srdce pacienta pomocí e-mailu.

Ošetřující lékař nebo i sestra pak díky technologiím vidí na obrazovce svého počítače, zda je s ošetřovaným všechno v pořádku, a pokud ne, okamžitě reagují.

Systém navíc není limitován určitou vzdáleností nebo zemí, kde se člověk s přístrojem v daném okamžiku nachází. Pacient s velmi vysokým krevním tlakem tudíž může v klidu vycestovat do zahraničí, a přesto bude pod stálým dohledem.

VÝHODNÉ A ŠETRNÉ

Ve Švýcarsku se například rozjíždí systém, který mohou využívat lidé s dermatologickými potížemi. Normálně by totiž za klasické vyšetření u dermatologa nechali v přepočtu až 1700 korun. Namísto toho nyní mohou zaslat fotografie postižených částí svého těla přes webovou aplikaci a do 24 hodin znají svou diagnózu. Zbývá už jen zajít si pro recept.

Telemedicínu v zahraničí využívají i pacienti s psychickým onemocněním, jako je například schizofrenie nebo deprese. Pomáhá zejména lidem bydlícím daleko od zdravotnického zařízení, kteří jinak nemohou snadno a rychle vyhledat lékařskou pomoc.

Největší výhodu telemedicíny odborníci vidí ve snížení nákladů na zdravotní systém. Pacient je z nemocnice propuštěn dříve, čímž zdravotnickému zařízení klesnou náklady na jeho léčbu. Obě strany zároveň ušetří spoustu času, je potřeba méně zdravotnického personálu, uvolní se nemocniční lůžka, o komfortu nemluvě. Zároveň u monitoru, který nemocné kontroluje, nemusí sedět pouze lékař. Stačí vyškolená sestra, což v době, kdy se neustále hovoří o nedostatku lékařů, je také pozitivní řešení.

„Těch pár lékařů, kteří zde budou za pár let, potřebuje podpořit. Připravujeme se na zdravotní systém, který v budoucnu nemůže pracovat bez telemedicíny,“ sdělil médiím Wolfgang Hoffmann, vedoucí oddělení Společenství lékařství na univerzitě v Německém Greifswaldu, kde se nachází výzkumné centrum telemedicíny.

V Německu se tento digitální přenos pacientových dat snaží aplikovat ve všech velkých zdravotnických zařízeních. U nás ještě tak daleko nejsme, postoj lékařů k telemedicíně ale není natolik kritický a tato metoda se pomalu rozjíždí. Nikdo však nedokáže odhadnout, jak dlouho potrvá, než se pro nás spojení s našímlékařem přes obrazovku stane běžnou záležitostí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?