Středisko, z něhož se rozšířila meningitida, mělo problémy i dřív

25. 10. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké úřady už v roce 2004 vyšetřovaly problémy v massachusettském distribučním středisku NECC, ze kterého se nyní rozšířila nákaza meningitidy. Tehdy se ale rozhodly vyšetřování zastavit po protestech střediska, že ohrožují jeho dobrou pověst, napsala agentura AP.


Na meningitidu, která se rozšířila z vadných steroidových injekcí, zemřelo v USA už 24 lidí, nakazilo se jich nejméně 317.

Onemocnění meningitidou se ve Spojených státech rozšířilo z injekcí užívaných při anestetických zákrocích, které obsahovaly plíseň způsobující nemoc. Osob ohrožených nákazou může být podle odhadů amerických zdravotníků až 14.000, protože injekce se využívaly na 76 klinikách ve 23 z 50 amerických států.

Injekce pocházely z distribučního střediska NECC v Massachusetts, zatím ale není jasné, jak se do nich plíseň dostala. AP ale dnes upozornila, že NECC bylo už před osmi lety vyšetřováno kvůli údajně nedostatečným standardům při výrobě stejného druhu steroidů, které způsobily současné rozšíření meningitidy.

Úřady v roce 2004 zvažovaly, že NECC na tři roky podmíněně odeberou licenci k prodeji zdravotnického vybavení. NECC se ale proti hrozícímu trestu ohradilo s tím, že je příliš tvrdý a že společnost hospodářsky zničí. Úřady nakonec vyšetřování zastavily, když společnost při dodatečné kontrole prokázala, že původní nedostatky odstranila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?