Středočeská ČSSD odsoudila výhrůžky ODS o privatizaci nemocnic

11. 10. 2012 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská ČSSD obvinila ODS z neférové předvolební kampaně. Občanští demokraté rozeslali voličům dopis, v němž obvinili ČSSD z toho, že chce privatizovat krajské nemocnice. Šéf krajské ČSSD Miloš Petera to ostře odsoudil a pohrozil trestním oznámením. Občanští demokraté kritiku odmítají. Dopis podle nich napsali mladoboleslavští lékaři a oni jim prý pouze pomohli s jeho distribucí.


Lídr kandidátky středočeské ČSSD a příbramský starosta Josef Řihák ČTK řekl, že cílem je zřejmě odvést pozornost od kauzy zatčeného lobbisty Marka Dalíka, blízkého spolupracovníka někdejšího premiéra za ODS Mirka Topolánka. „Pokládám to za hnus. Bereme to jako lež a poplašnou zprávu,“ prohlásil.

Podle Petery není vyloučeno, že ČSSD na letáky odpoví podáním trestního oznámení. „Ještě to vyhodnocujeme a budeme se i touto eventualitou zabývat. Zatím tato možnost není na programu dne, ale může být v řádu dnů aktuální,“ uvedl. Řihák naopak podání trestního oznámení nepovažuje za účelné. „Myslím si, že podat trestní oznámení nám v téhle době nepomůže, proto to taky dělají. Než by se to vyšetřilo, bude po volbách. Je to něco jako Kubiceho zpráva,“ míní lídr krajské ČSSD.

Podle mladoboleslavského primátora a volební jedničky středočeské ODS Raduana Nwelatiho jsou důvodné obavy, že sociální demokraté chtějí nemocnice privatizovat. Poukázal na kontroverzní prodej I. polikliniky v Příbrami, proti kterému se bouřili lékaři a část veřejnosti. Okolnostmi soutěže se od loňského listopadu zabývá policie. „Zatím je to stále ve fázi prověřování,“ řekla dnes ČTK mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Podle Petery je však Nwelatiho argument lichý. „Poliklinika je úplně jiný typ lékařské péče než nemocnice,“ podotkl.

Lídr ODS poukázal i na poslední jednání krajského zastupitelstva, na němž občanští demokraté předložili usnesení, že kraj nebude privatizovat nemocnice a zařízení poskytující sociální služby, například domovy důchodců. Sociálních demokratů a komunistů se návrh dotkl. Připomněli, že menší nemocnice se prodaly za vedení občanských demokratů. Prodej domovů pro seniory jako příspěvkových organizací podle nich ani není možný. Proto neumožnili zařazení návrhu do programu. „Vyhodnotili jsme to jako předvolební materiál a naprosto nedostatečný,“ uvedl Petera, podle nějž by se dalo usnesení později snadno zrušit. ČSSD předloží obdobné usnesení, které ale bude privatizaci zabraňovat dlouhodobě, dodal.

Dopis, varující před privatizací pod taktovkou ČSSD, podle Nwelatiho vzešel od mladoboleslavských lékařů. „Je to dopis, který jsme sice rozesílali my, ale napsali ho lékaři v Mladé Boleslavi, kteří s ním přišli za mnou. Pomohli jsme jim v distribuci,“ uvedl primátor.

Peteru překvapilo, že pod dopisem je podepsán i šéf odborů mladoboleslavské nemocnice Radek Langer, který je zároveň členem dozorčí rady tohoto zdravotnického zařízení. „Domnívám se, že v této pozici by se měl zdržet takovýchto prohlášení. Nemocnici tím může znevýhodňovat při jednání s pojišťovnami,“ míní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?