Středočeská ODS chce jednat o nemocnicích

18. 12. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
O svolání mimořádného jednání středočeských zastupitelů hodlají požádat občanští demokraté, kteří stojí v opozici proti sociálně demokratickému vedení kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem. Jednat chtějí především o budoucnosti pětice krajských nemocnic.


Ty má sociálně demokratické vedení kraje v úmyslu sdružit do jedné organizace, jež by měla právní formu veřejné neziskové nemocnice. Její součástí by se měly stát nynější krajské nemocniční akciovky v Kladně, Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově. ODS to zásadně odmítá.

Sociální demokraté ale couvnout nechtějí. Tvrdí, že jedině takto lze zachránit pětici největších středočeských nemocnic před privatizačními záměry občanských demokratů, kteří už v minulém volebním období, kdy stáli v čele koalice vládnoucí středním Čechám, prodali 11 ze 16 nemocnic v majetku kraje.

ČSSD tyto transakce označuje za „netransparentní a výrazně pod cenou“, jež kraj ochudily minimálně o tři čtvrtě miliardy korun a přinesly zhoršení dostupnosti zdravotní péče.

„ČSSD byla vždy proti tomuto asociálnímu přístupu, který se řídí heslem po nás potopa,“ tlumočila stanovisko hejtmana Ratha mluvčí hejtmanství Berill Mascheková.

Odpor ODS, ale i ministerstva

Protistrana ovšem z pokusu o „tunelování středočeských nemocnic“ viní právě Ratha. „Klub zastupitelů ODS je zásadním způsobem proti jeho snaze vyvést veškerý majetek středočeských nemocnic do neprůhledné společnosti, jejímž zřizovatelem nebude Středočeský kraj a která bude zcela ovládána třemi lidmi bez kontroly zastupitelstva a rady kraje,“ konstatoval předseda klubu Ladislav Kutík.

„Všemi právními prostředky budeme požadovat pozastavení této neprůhledné transakce,“ doplnil. Záměr zřídit středočeskou neziskovou nemocnici se nezamlouvá ani ministerstvu zdravotnictví, jež se nový subjekt zdráhá zapsat do registru neziskových nemocnic (přičemž by šlo o vůbec první subjekt tohoto typu zřízený v Česku).

Ve svých námitkách používá podobné argumenty jako středočeská ODS. Na to již Rath reagoval výzvou k odvolání náměstka ministryně Marka Šnajdra adresovanou premiérovi Janu Fischerovi. Ministerstvo ale trvá na svém.

„Rozhodování o osudu miliardového majetku i veškeré činnosti středočeských nemocnic - a tím i o budoucnosti středočeského zdravotnictví - by napříště byla v rukou tří soukromých osob: JUDr. Macha, Mgr. Buriánka a MUDr. Pancové, neboť orgány Středočeského kraje by navždy ztratily k veřejnému neziskovému ústavnímu zdravotnickému zařízení jakoukoliv kompetenci a vztah,“ varovala počátkem prosince ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Podle klubu občanských demokratů ve středočeském zastupitelstvu má však zřejmě ministerstvo mylné informace.

„Existují dvě usnesení zastupitelstva kraje, na základě kterých majetek stávajících akciových společností přijímá kraj do svého vlastnictví. To znamená, že současní žadatelé o zřízení Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení Středočeského kraje nemohou disponovat s majetkem nemocnic tak, jak nejspíše uvádějí ve svých žádostech na ministerstvo,“ prohlásil Kutík, jenž společně s kolegy chce o své pravdě přesvědčit nejen ministerstvo zdravotnictví, ale i ministerstvo vnitra.

„Na rozpor mezi usnesením zastupitelstva a jednáním rady v působnosti valné hromady akciových společností upozorní klub ODS ministerstvo vnitra, které ze zákona vykonává nad krajským úřadem dohled,“ vysvětlil, co má s budoucností středočeských nemocnic společného Pecinův úřad.

Žádosti hejtman musí vyhovět

Rath, který nejbližší řádné zasedání krajských zastupitelů plánuje na konec února, nemůže udělat nic jiného, než žádosti občanských demokratů o svolání mimořádného jednání vyhovět. Na jeho rozhodnutí je pouze volba termínu.

„Mimořádné zasedání zastupitelstva hejtman vítá, neboť zde bude dost časového prostoru podrobně a zcela veřejně probrat všechny kauzy tunelování středočeských nemocnic za bývalého hejtmana Petra Bendla,“ shrnula reakci vedení kraje mluvčí Mascheková.

Odpor vůči změnám na sociálce

Občanští demokraté mají vážné výhrady také ke změnám na sociálce. „Nesouhlasíme s pokračujícím odvoláváním odborníků v sociální oblasti (ředitelů příspěvkových organizací a zaměstnanců odboru sociálních věcí) a s jejich nahrazováním lidmi s neodpovídajícím vzděláním a praxí,“ připomněl Kutík, jenž dokonce vyzývá krajskou radní pro sociální věci Zuzanu Jentschke-Stöcklovou, aby odstoupila z funkce.

„Svojí nekompetentností ohrožuje chod sociální péče ve Středočeském kraji,“ tvrdí Kutík. Kritizovanou radní se Deníku nepodařilo kontaktovat na úřadu ani na čísle mobilního telefonu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?