Středočeská záchranná služba se stala znaleckým ústavem

3. 4. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská záchranná služba se stala znaleckým ústavem. Její pracovníci tak budou moci zpracovávat odborné posudky pro potřeby soudů.


Rozhodnutím ministra spravedlnosti byla krajská záchranná služba koncem ledna zařazena na seznam znaleckých ústavů v oboru zdravotnictví s rozsahem znaleckého oprávnění urgentní medicína, sdělila ČTK mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Podle ředitele Martina Houdka je středočeská záchranná služba první zdravotnickou záchrannou službou v České republice, která tímto prestižním rozhodnutím disponuje. „Tím, že stát vyhověl žádosti o zapsání naší organizace do seznamu znaleckých ústavů, potvrdil jednak vysokou odbornou erudici našich pracovníků a vyjádřil především důvěru v kompetentnost tohoto pracoviště,“ prohlásil.

Podle portálu justice.cz je ve Středočeském kraji na seznamu znaleckých ústavů například i krajské ředitelství policie nebo kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT.

Janečková podotkla, že s rostoucím důrazem na práva pacientů a jejich ochranu v posledních letech roste počet stížností a žalob na poskytovatele zdravotnické péče, které bývají řešeny i soudní cestou. Jde často o soudní spory týkající se ochrany osobnosti nebo odpovědnosti poskytovatelů zdravotních služeb za škodu na zdraví.

Soudy přitom podle mluvčí při dokazování a rozhodování v jednotlivých kauzách nemohou samy odpovídat na odborné otázky, zda zdravotník použil odborně správný postup. „Posouzení odborného postupu v konkrétních případech bude právě hlavním úkolem znaleckého ústavu,“ dodala.

Vyjádření znalců bývá klíčovou částí soudních procesů. Znalecké ústavy mnohdy poskytují také posudky revizní, proti jiným znaleckým posudkům dříve podaným, ať již v řízeních před civilními či trestními soudy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?