Středočeské nemocnice po ztrátě loni vykázaly zisk 60 mil. Kč

2. 3. 2010 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské krajské nemocnice loni vykázaly zisk zhruba 60 milionů korun, řekl hejtman David Rath (ČSSD). S výjimkou benešovské nemocnice skončily všechny s kladným výsledkem.


V roce 2008 podle něj všech pět oblastních nemocnic hospodařilo s celkovou ztrátou 120 milionů korun.

Výsledky jsou podle Ratha nicméně předběžné, protože Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dává definitivní vyúčtování zhruba rok až 1,5 roku po uplynutí příslušného období.

Právě benešovské zařízení, jež loni vykázalo ztrátu zhruba 1,6 milionu korun, udělalo podle Ratha paradoxně největší kus práce. Předloni se totiž ocitlo ve ztrátě 58 milionů Kč. „My to bereme jako velký úspěch tamního managementu,“ dodal Rath, který v ozdravení vidí zásluhu nového vedení.

Situace v letos ale podle hejtmana již tak příznivá nebude a krajské nemocnice mohou skončit ve stomilionové ztrátě. VZP jim totiž údajně snížila zálohové platby a měsíčně dostávají dohromady o 11,5 milionu méně. „Ročně to činí 140 milionů korun,“ podotkl Rath.

Mluvčí VZP Jiří Rod to ale již dříve odmítl. „Rozhodně nekrátíme plošně zálohy středočeským nebo jakýmkoliv jiným nemocnicím, platíme všechno, co bylo dohodnuto. Jestliže je někde počet úkonů nebo operací menší, tak samozřejmě o to méně platíme,“ řekl ČTK.

Kraj bude podle Ratha v nejbližších dnech jednat s nemocnicemi o úsporných opatřením a další strategii. Poznamenal, že většinu nákladů nemocnic, zhruba 50 procent, tvoří náklady na mzdy. Ty by se podle něj v žádném případě snižovat neměly.

Zhruba 30 procent představují náklady na léky a zdravotnický materiál, zde by se dalo díky centrálním nákupům trochu ušetřit. Zbytek tvoří náklady na provoz, i zde je možné hledat úspory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?